Oktatás

2022.07.08. 08:15

Kiértékelte a Bihar megyei vizsgaeredményeket a főtanfelügyelő

Az érettségi és az országos felmérő vizsgák idei eredményeit értékelte ki az intézmény székhelyén tartott tegnapi sajtótájékoztatóján Horea Abrudan Bihar megyei főtanfelügyelő. Arra is kitért, hogy miként lehet átíratni egyik iskolából a másikba a diákokat.

A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Vidéki környezetben a nyolcadik osztály végén tett felmérővizsgáknál 65,77 százalékos volt az átmeneti arány Bihar megyében, míg a városokban ennél jóval nagyobb, 90,68 százalékos. Ugyanakkor az is érdekesnek tűnik, hogy bár az év végi átlagosztályzatok mind vidéken, mind a városokban 8 és 10 között vannak, mégis az országos felmérőn a falusi gyermekek a felmérővizsgákon csupán 5 és 6 közötti jegyátlagot értek el. Ennek többféle magyarázata lehet, mindenesetre tegnapi sajtótájékoztatóján Horea Abrudan főtanfelügyelő azt ígérte, hogy tüzetesebben utánajár a témának, nem hiszi azonban azt, hogy a tanárok tudásszintje okolható ezért, vagy az, hogy az iskolák kevésbé jól lennének felszerelve. Két évvel ezelőtt ugyanis, amikor elkezdődött a pandémia, hozzá lehetett jutni olyan forrásokhoz, melyek segítségével korszerű eszközökkel látták el a vidéki iskolákat, és megítélésében a pedagógusok is vannak annyira jól felkészültek, mint a nagyobb településeken dolgozó kollégáik. Ugyanakkor pedig nemcsak a felmérő vizsgákon elért alacsonyabb teljesítmények okoznak gondot vidéken, hanem az iskolaelhagyás jelensége, illetve az is, hogy sűrűbben találkozhatunk ott szegény anyagi körülmények közt élő családokkal. Az összevont osztályok sem javítanak az oktatás minőségén, ezért a főtanfelügyelő ezek számának a csökkentését kérte, szerinte azonban ennek eredménye csak néhány év múlva fog körvonalazódni. Azért jó példák is akadnak arra, hogy rosszabb életkörülmények közt is lehet érvényesülni, és ki lehet törni a szegénységből. Horea Abrudan egy kágyai roma fiatal esetét említette, aki miután elvégezte a szakiskolát, kiteljesedett szakmai téren. A főtanfelügyelő arról is beszélt: nem tartja aggasztónak azt, hogy a 2021/2022-es tanévben végzetteknek csupán a 84 százaléka jelentkezett érettségizni, ugyanis a többiek eleve nem akartak továbbtanulni, mivel olyan munkát akartak vállalni, melyhez elegendő csupán a tizenkét osztály befejezése.

Szóba került az is a sajtótájékoztatón, hogy a főtanfelügyelőség egy módszertani útmutatót dolgozott ki arról, hogy milyen szabályok mentén, és mikor írathatók át a diákok egyik iskolából a másikba. Ennek megfelelően figyelembe kell venni azt, hogy egy-egy tanintézetben hány szabad hely áll még rendelkezésre az osztályokban, mekkora létszámú az adott osztály és hányas a legkisebb átlagosztályzat. Idén nyáron július 4-ig kellett volna ezeket az információkat közzé tenniük az iskoláknak. Július 5–8. között lehet kérvényezni az áthelyezéseket, a válaszokat 22-én publikálják. Aki azonban lemaradt, az se csüggedjen, mert augusztus 22-től lesz egy újabb lehetőség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában