Költségek

2021.05.10. 08:24

Ösztöndíjakra van pénz, ingázásra egyelőre nincs

Több mint 27 ezer diák kap ösztöndíjat Bihar megyében, és a számuk még növekedhet, az ingázó diákok költségeire azonban nem adott pénzt a kormány.

Pap István

A Pénzügyiminisztérium az idén kiutalta a szükséges pénzt az egyetem előtti oktatásban tanuló diákok számára, négy különböző típusú ösztöndíjra. A kormány minden diáknak száz lejes havi támogatást ad, függetlenül az ösztöndíj típusától, ezeket az összegeket a helyi önkormányzatok kipótolhatják. Virgil Blage Bihar megye főtanfelügyelője pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Bihar megye 17.738.000 lejt kapott, ezt az összeget már szét is osztották a megye iskolái között. Blage felhívta a figyelmet arra, hogy ez az összeg csak a költségek hatvan százalékát fedezi, és a többi negyven százaléknyi összegre már benyújtották az igénylést.

Kik kapják?

Négy típusú ösztöndíj van: szociális, tanulmányi, érdem- és teljesítmény-ösztöndíj. Teljesítmény ösztöndíjat kapnak azok a diákok, akik 1., 2. vagy 3. helyezést értek el az országos tantárgyversenyeken vagy a Tanügyiminisztérium által elismert sport-, kulturális-, művészeti, tudományos megmérettetéseken, vagy akik kijutottak nemzetközi tantárgyversenyekre. Érdemösztöndíj jár azoknak a diákoknak, akiknek legalább 8,50 a tanulmányi átlaguk vagy 1., 2. vagy 3., helyezést értek el a Tanügyminisztérium által rendezett vagy elfogadott tantárgyversenyek és egyéb megmérettetések megyei szakaszán. Tanulmányi ösztöndíjat azok a diákok kapnak, akiknek legalább hetes az átlaguk és a család havi átlagkeresete nem több az országos minimálbérnél. Szociális ösztöndíjra jogosultak az árva vagy beteg gyerekek, azok, akiknek otthona közelében nincs tanintézmény, vagy akik olyan családból származnak, amelyben az átlagjövedelem az elmúlt egy évben kevesebb volt, mint a minimálbér ötven százaléka, és a család nem rendelkezik nagy mezőgazdasági területtel (minimum 20 ezer hektárral síkvidéken és 40 ezer hektárral hegyvidéken). Bármilyen típusú ösztöndíjat csak azok a tanulók kaphatnak, akiknek tízes a magaviseletük. Abban az esetben, ha a diák több ösztöndíjra is jogosult, ezek közül csak egyet kaphat, de kiválaszthatja azt, amelyik a legkedvezőbb számunkra. A szociális ösztöndíj halmozható egy másik típusú ösztöndíjjal, a szociális ösztöndíjat kapó tanulók megkaphatnak egy másik típusú ösztöndíjat is, ha megfelelnek a kritériumoknak. A szociális ösztöndíj egész évben jár, a többi ösztöndíj-típust vakáció idején nem fizetik.

Statisztika

A tanfelügyelőség statisztikai adatai szerint Bihar megyében 27.872 ösztöndíj-jogosult van, közülük 14.302 Nagyváradon tanul. A váradi ösztöndíjasok közül 34 diáknak jár teljesítmény-ösztöndíj, 11.498 tanulónak érdemösztöndíj, 705 diáknak tanulmányi ösztöndíj és 2.065 diáknak szociális ösztöndíj. A nem Nagyváradon tanulók közül mindössze nyolc diák jogosult teljesítmény ösztöndíjra, tudtuk meg a főtanfelügyelőtől. Az anyagi támogatást az iskolák adják ki a diákoknak vagy szüleiknek, de hogy milyen módon, az a tanintézményekre van bízva, tette hozzá a főtanfelügyelő. Kérdésünkre válaszolva Blage elmondta, hogy nincs egy megszabott határidő, amíg be kell nyújtani az ösztöndíj-kérelmeket, de nyilván a szülők és a diákok érdeke az, hogy minél hamarabb hozzá juthassanak a pénzhez. Blage hozzátette: számítanak arra, hogy a szociális ösztöndíjasok és a tanulmányi ösztöndíjasok száma emelkedni fog, mert nem minden szülő szerzett még tudomást erről az anyagi támogatásról, illetve még nem vitték el az iskolába az iratokat. Ezzel szemben a teljesítmény- és érdemösztöndíjasok száma már nem kellene változzon, hiszen az iskolák az előző szemeszter eredményeit kellett számításba vegyék. Első körben a jogosultak a február-április időszakra járó ösztöndíjat kapják meg, ezt követően havonta kapják az apanázst.

Az ingázókra nincs pénz

Ami az ingázó diákokat illeti, egy joghézag keletkezett, jelezte a pénteki sajtótájékoztatón Rodica Sturz, a főtanfelügyelőség főkönyvelője, ugyanis tavaly november 5-én úgy módosították a tanügyi törvényt, miszerint a tanfelügyelőségeknek már nem tartozik a köztelezettségei közé az, hogy az ingázó diákok költségeit kiegyenlítsék. Mint azt Rodica Sturz elmondta, a Bihar megyei tanfelügyelőség tavaly november 4-ig kifizette ezeket a pénzeket, a törvénymódosítás nyomán azonban a jogszabályban sehol sem jelenik meg az, hogy az idén is finanszírozná a kormány a diákok ingázását, holott Bihar megyében 4.553 diák ingázik az iskolába és haza. Virgil Blage főtanfelügyelő megjegyezte, hogy a minisztérium bekérte az ingázó diákokra vonatkozó számadatokat, amiből arra lehet következtetni, hogy később mégiscsak kiutalják a szükséges összegeket erre a célra, de konkrétumokat még nem tudni erről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában