Kampány

2020.12.19. 13:50

Visszaszorítaná a koldulást a nagyváradi önkormányzat

A nagyváradi önkormányzat ebben az időszakban köztisztasági kampányt folytat, melynek keretében a koldulást visszaszorító akciósorozatba is kezdett.

Forrás: www.bzi.ro

Pap István

A köztisztasági kampányról Arina Moș, Nagyvárad alpolgármestere beszélt a város elöljáróinak csütörtöki sajtótájékoztatóján. Mint elmondta, ennek a kampánynak két szegmense van, az egyik a lakótelepi szelektív hulladékgyűjtő pontok állapotának ellenőrzése, a másik pedig a koldulás visszaszorítása. Kifejtette, hogy a novemberben kezdődött akciósorozat keretében számos esetben találtak szemetet a hulladékgyűjtő platformok mellett, sok gyűjtőpont zárja meghibásodott, és a guberálók, többek között ezt is kihasználva felforgatták a szemetet, kiszórták a hulladékot a földre, kiszedegették azt, ami nekik kellett, a szemetet pedig szétszórva hagyták. Novemberben a helyi rendőrség 133 jegyzőkönyvet állított ki, ebből 34 bírság és 99 figyelmeztetés volt, tudatta az elöljáró.

Koldulás

A kampány másik fontos eleme a koldulás visszaszorítása, amelyben szintén főként a helyi rendőrség vesz részt. Arina Moș elmondta, a helyi rendőrök beazonosítják a koldusokat és elviszik őket a Gutenberg utcai éjjeli menedékhelyre, ahol meleg ételt adnak nekik, tisztálkodási lehetőséget biztosítanak, és fekhelyet is adnak számukra. Azért is fontos most ez az akció, mert jön a hideg idő, nem szabad az embereket kint hagyni az utcán fagyoskodni.

Arina Moș alpolgármester

Arra a kérdésünkre, hogy a helyi rendőrség miképpen beszéli rá azokat a koldusokat arra, hogy a menedékhelyre menjenek, akik nem akarnak oda menni, Arina Moș azt válaszolta, hogy nem kényszerítik őket, a helyi rendőrségnek megvannak a sajátos módszereik arra, hogy rábírja erre a koldusokat, de nem részletezte, milyen módszerekről van szó. Kiemelte, hogy sokan nem is tudnak arról, hogy Nagyváradon van egy ilyen menedékhely, illetve elmondta azt is, hogy eddig egyetlen kéregető sem tanúsított ellenállást. Az alpolgármester elmondta továbbá, hogy a más településektől Nagyváradra koldulni jövő embereket maximum tizenöt napig tarthatják a menedékhelyen, legkésőbb a tizenöt nap leteltével visszaküldik őket oda, ahonnan származnak. Itt bekapcsolódott az ismertetésbe Florin Birta polgármester, aki elmondta azt, hogy a megyei tanáccsal és a többi önkormányzattal közösen most dolgoznak egy olyan szabályozáson, melynek értelmében ha egy rajtakapott koldusról kiderül, hogy illetőségi helyének önkormányzatától szociális segélyt kap, akkor az önkormányzat vonja meg tőle ezt az anyagi juttatást. „Mi már korábban is próbálkoztunk ezzel, de most, hogy a megyei tanács is bekapcsolódik ebbe a partnerségbe, ennek megvalósulási esélyei nőnek” – fogalmazott Birta. Végezetül Arina Moș újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a nagyváradi éjjeli menedékhelyen hetven hely van, de a létesítmény nem működik teljes kapacitáson, mindazonáltal a jövőben további ötven férőhellyel bővítik a létesítményt: speciális konténereket fognak beszerezni erre a célra.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában