hatalmas kár

2020.07.21. 11:37

Még tart a károk felmérése a leégett vásárcsarnoknál

Folytatódik a kárfelmérés és a tűz okainak feltárása a nagypiac szombat hajnalban leégett vásárcsarnokánál. Az árusoknak a közelben biztosítanak helyet, az önkormányzat pedig a kulturális minisztérium döntésére vár, hogy egyáltalán meg lehet-e még menteni valamit az épületből.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Ismét tűz okozott hatalmas kárt Nagyváradon: 2018-ban a görögkatolikus püspöki palota égett ki, most pedig, péntekről szombatra virradóra, a vásárcsarnok, az egykori villamosremíz épülete égett le. A tűz okai még nem ismertek. Camelia Roșcától, a megyei katasztrófavédelem szóvivőjétől megtudtuk, hogy a tűzoltóság szakértői a helyszínen vizsgálódnak, hogy megállapítsák a tűz valószínű okát, de azt nem lehet még tudni, mikorra várhatók az előzetes eredmények, ugyanis nagy felületről van szó, amit alaposan át kell vizsgálni, ráadásul nagyon sok a törmelék – tette hozzá. A közbeszédben olyan híresztelések is elterjedtek, miszerint a nagypiac környékén lévő tűzcsapok nem működtek, vagy nem a megfelelő módon működtek. Az erre vonatkozó kérdésünkre Camelia Roșca azt válaszolta, hogy a víz folyamatosan biztosítva volt az oltáshoz, de hozzátette: „valószínűleg voltak olyan tűzcsapok, amelyekben alacsonyabb volt a nyomás, de ez esetben más tűzcsapokból, vagy a közeli üzlethelyiségekből vett vízzel oltották a tüzet”.

Van hely az árusoknak

Azt sem lehet még tudni, hogy mekkora kár érte a vásárcsarnokban tevékenykedő árusokat, a kárfelmérés jelenleg is tart. Ezt már Loredana Buz, a váradi piacokat is kezelő Közterület-fenntartó (ADP) szóvivője mondta lapunknak. Kifejtette, hogy a vásárcsarnokban mintegy százhúsz kiskereskedő árult, nekik a leégett csarnok közelében biztosít új árusító helyet az ADP. A tegnapi nap folyamán minden egyes kereskedővel személyesen tárgyaltak, folytatta a szóvivő, és a virágárusoknak, a tejtermékek, a zöldség- és gyümölcsárusoknak már találtak is helyet, így már csak a hústermékek árusítóinak kell helyet találni. Kérdésünkre válaszolva Loredana Buz azt állította, hogy a vásárcsarnok épületére nem volt, és a közterület-fenntartó szerint nem is kellett biztosítást kötni, ugyanis az épület már amortizálódott és teljes felújítás előtt állt.

Mi lesz az épülettel?

Mint ismeretes, a váradi önkormányzat nagyszabású ingatlanfejlesztési projektet dolgozott ki a nagypiac területére, ahova egy, a rogériuszihoz hasonló kereskedelmi központot építtetne, és a tervbe integrálták volna a nagy vásárcsarnokot is. „Ha nem lett volna ez a tűz, mi már meghirdettük volna a tendert a kivitelezésre” – mondta lapunknak Mircea Mălan, Nagyvárad alpolgármestere. Arra a kérdésünkre, hogy mi a városvezetés szándéka a megrongálódott épülettel, Mălan kifejtette, hogy a vásárcsarnok nem műemlék, hanem műemléknek javasolt épület, és szakvizsgálatot kell végezni annak megállapítására, hogy újra lehet-e még építeni, vagy sem. „Abban az esetben, ha a szakértői vizsgálatból az derül ki, hogy újra lehet építeni, és ez a legjobb megoldás, akkor újraépítjük, annál is inkább, mert műemléknek javasolt épületről van szó. Ha azonban a kulturális minisztérium nem fogadja el azt a gondolatot, hogy építsünk valami újat, ami úgy nézzen ki, mintha régi volna, akkor lebontjuk azt, ami megmaradt a vásárcsarnokból, és új épületet emelünk. Tehát ez nem tőlünk, hanem a minisztériumtól függ” – fejtette ki az alpolgármester. Elárulta azt is, hogy az épület még álló falai nagyon rossz állapotban vannak, hiszen a huszadik század eleji cementfalakról van szó, amelyek az idők során ki voltak téve az időjárási viszontagságoknak, és a mostani tűz sem tett jót nekik. „Ráteszed a kezed a falra, és porlik” – jegyezte meg az alpolgármester. Ráadásul a fal egy része be is omlott a tűz nyomán, de a legszomorúbb az, hogy az egyedi faszerkezetes tetőzet, az ingatlan legértékesebb része teljesen elégett. Az elöljáró hangsúlyozta: ha a minisztérium kimondja, hogy az épületet nem lehet megmenteni, akkor a projektet mindenképpen módosítani kell, mert akkor a csarnok helyére is kell tervezni valamit. „Most minden attól függ, hogy milyen gyorsan válaszol nekünk a kulturális minisztérium, ennek függvényében módosítjuk a projektet. Ez két-három hétnél nem fog több időt igénybe venni, de mi csak azt követően kérjük fel a tervezőt a módosításra, hogy megkaptuk a választ a minisztériumtól” – fogalmazott Mălan.

Várni kell

A tervek szerint az új kereskedelmi központban megmaradt volna a nagy vásárcsarnok, vagyis az egykori villamosremíz épülete, és minden más új épület lesz. Az építési területnek a pénzügyi palota felőli oldalán mélygarázst építenek, ahova a leendő gyalogos övezet alatt lehet majd behajtani. Ez a mélygarázs azonban nem nyúlt volna be a jelenlegi vásárcsarnok épülete alá, és amennyiben az a döntés születik, hogy a volt remíz épületét újra kell építeni, akkor nem is építenek mélygarázst az épület alá, szögezte le Mircea Mălan. A mostani projekt előírja azt is, hogy a Sánc (Griviței) utca felőli oldalon egy közélelmezési egységet kell majd építeni. A jelenlegi helyzetben azonban várni kell a minisztérium döntésére a vásárcsarnokkal kapcsolatban, hiszen ennek függvényében fog módosulni a terv, zárta szavait Mălan.

Meg lehet, és meg kell menteni

Emődi Tamás építész, műemlékvédelmi szakértő szerint minden további nélkül újraépíthető a vásárcsarnok épülete. A szakember kifejtette: „A falnak körülbelül nyolc-tíz méteres szakasza, nem értem, hogy miért, de ledőlt, a többi falak állapotát egy tartószerkezeti szakvélemény fogja megmondani, de én nem látom semmilyen akadályát annak, hogy azokat meg lehessen tartani. Hasonló a helyzet a huszárlaktanya lovardájával is, amely 2000-ben égett le, ott is állnak a falak húsz éve, és a váradi önkormányzat pár évvel ezelőtt készítette el annak az épületnek a helyreállítási tervét. A vásárcsarnok értékes tetőszerkezete elveszett, de mivel mindent tudunk róla, azt is minden gond nélkül újra lehet építeni. Amúgy anyagilag sem érné meg lebontani a falakat, mert többe kerülne egy teljesen új épületet építeni”, fogalmazott Emődi Tamás. A falak minőségéről és állagáról szólva a szakember azt mondta, hogy a villamosremízt a görögkatolikus püspöki palotával körülbelül egy időben építették, „mégsem jutott senkinek eszébe, hogy a tűz után elbontson bármit is a püspöki palota épületből, pedig amilyen cementet ott használtak, olyat használhattak a villamosremíz építésekor is”. Hogy a volt villamosremíz sorsa ennek ellenére bizonytalan, azt jelzi az a tény is, hogy már korábban lebontották a vásárcsarnok hátsó részénél lévő épületet, holott arra információink szerint nem kapott, mert nem is kaphatott bontási engedélyt a város, ugyanis akkor már elkezdődött a remíz műemlékké nyilvánítási folyamata.

Borítóképünkön a leégett vásárcsarnok

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában