ERDON Országos hírek

2017.12.12. 12:32

Bukarestben mutatkozik be a váradi püspökség

December 14-én, csütörtökön a bukaresti Román Nemzeti Múzeum épületének nagytermében a váradi Római Katolikus Püspökség egyházművészeti hagyatékából nyílik időszakos premierkiállítás.

December 14-én, csütörtökön a bukaresti Román Nemzeti Múzeum épületének nagytermében a váradi Római Katolikus Püspökség egyházművészeti hagyatékából nyílik időszakos premierkiállítás.

Tegnapi sajtótájékoztatóján Böcskei László megyés püspök felidézte, hogy a most záruló Szent László-évben pasztorális, lelki és kulturális események sokaságával igyekeztek megközelíthetőbbé és valóságosabbá tenni Szent László személyiségét, alakját. A lebonyolításban nyújtott segítségért köszönetet mondott a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának (amiért május 14-én egy napra hazatérhetett a Győrben őrzött koponyaereklye), a németországi Renovabis Egyesületnek, a megyei és helyi önkormányzatoknak, a szép számban mozgósított önkénteseknek. Arra hívta fel a figyelmet: az emlékév lezárásaként a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség egyedülálló lehetőséget kapott alapító szent királyunk és a magyar katolicizmus évezredes történelmi és egyházművészeti hagyatékának bemutatására.

 

„Mindnyájan együtt”

A bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeum meghívására és a két intézmény közös szervezésében, 2017. december 14-től kezdődően három hónapon át tartó kiállítást szervezhetnek a Szent László alapította egyházmegye történelmi és művészeti kincseiből a Román Nemzeti Múzeum épületének nagytermében. A több mint 1000 négyzetméteres tárlaton közel 150 jelentős kiállítási tárgy kerül bemutatásra a multikulturalizmusra fókuszáló „Mindnyájan együtt” elnevezésű program keretében. A püspökség saját gyűjteményeiből származó, illetve a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár és nagyváradi Körösvidéki Múzeum által kölcsönzött műkincsekből összeállított tárlat nem csak az egyházmegye történetének legjelentősebb múzeumi eseménye, de az erdélyi katolicizmus talán legnagyobb hatású és minden szempontból Szent László nagyságához méltó megnyilvánulása Románia egyik országos jelentőségű kulturális intézetében.

Miért Bukarestben?

„Egy olyan világban élünk, mely sajnos egyre inkább arc nélkülinek tűnik. Erre a mi egyik válaszunk az, hogy kiállítást nyitunk Bukarestben, hogy megmutassuk: a mi egyházmegyénknek van arca, mely felismerhető a gazdag hagyományainkban és az értékeinkben. Ez azonban nem csak a gazdagságról szól, hanem arról is, hogy minden korok embere próbálta a legszebbet, a legnemesebbet felajánlani Isten szolgálatára. Ez fedezhető fel a kiállított tárgyakban, az, hogy vannak gyökereink és hagyományaink, melyet ha mások is jobban megismernek, talán jobban megértik azt, hogy mit képviselünk” – fogalmazott a főpásztor.

Csorba Sándor, az egyházmegye levéltárosa azt emelte ki, hogy a tárlat két részre van tagolva, a törökdúlást megelőző és követő időszakra, egészen a múlt századig. Számos olyan, az ország területén még sosem látott műkincs, mint a nagyváradi királysírok ékszerei, a Váradon keletkezett és a Szent László legendahagyomány számára felbecsülhetetlen értékű Dubnici Krónika, az egyházmegye talán legértékesebb művészeti hagyatéka, a flamand késő reneszánsz egyik remekműveként számon tartott belényesi Szűz Mária-kegykép, a váradi ampolnák (misekancsók), a Mária Terézia-féle ornátus (miseruha), Okolicsányi püspök pásztorbotja vagy a Polentári kanonok által használt monstrancia (Úrmutató) lesz megtekinthető.

Böcskei László püspök ezt még annyival egészítette ki, hogy a múltat a jelennel összekötve az az új pásztorbot is látható lesz, mely a híres Michael Amberg ötvösművész würzburgi műhelyében készült, és mellyel az idén gazdagodott a Székesegyház liturgikus tárgyainak gyűjteménye.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!