ERDON Országos hírek

2016.06.09. 12:11

Kolozsvári filmélet vonzásában

A 15. alkalommal megtartott Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) bizonyította, tájainkon a film, mint művészeti ág, vezető helyet foglal el. Ennek is köszönhető az a kiemelt figyelem, amely a TIFF rendezvényeket fogadta.

A 15. alkalommal megtartott Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) bizonyította, tájainkon a film, mint művészeti ág, vezető helyet foglal el. Ennek is köszönhető az a kiemelt figyelem, amely a TIFF rendezvényeket fogadta.

Tudor Giurgiu fesztiváligazagató, valamint igen figyelemre méltó csapata, melynek vezetője Mihai Chirilov művészeti igazgató, pontosan tudják, mit kell tenniük annak érdekében, hogy a nagyérdemű közönség érdeklődését kiváltsa. Kolozsvár eseményekben lüktető város, ahol jóformán nincs olyan nap, hogy ne legyen valamilyen közösséget érdeklő esemény. A kínálat elbűvölheti mindazokat, akik a hetedik művészetnek akarnak hódolni. A rendezők nem titkolt szándéka, minél több fiatal tehetség bevonása a film világába. Az egyszerű nézőtől kezdve egészen a rendszereres filmlátogatóig, illetve filmfesztiválon résztvevő alkotóig. Világviszonylatban több mint 2000 filmfesztivál van, tehát könnyű kiszámítani a nézőközönség viszonylagos nagyságát. Ennek érdekében érthetők azok az erőfeszítések, melyeket kifejtenek egy- egy fesztivál szervezői. A tét bekerülni a film világának a sodrásába, felhívva magadra az érdeklődést, a rendezés és a kínálat bőségére. A 15 éves tapasztalat eredménye a zárórendezvényen látszott a legvilágosabban, amikor a Kolozsvári Nemzeti Színház vörös szőnyeggel bevont lépcsősorán a meghívottak bevonultak.A TIFF- az ország legnagyobb filmes seregszemléje  

A TIFF által közölt statisztikai adatok igazolják, hogy a 15. alkalommal rendezett Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál az ország legnagyobb filmes seregszemléjén. 64 országból 248 filmet vetítettek, 20 helyen. A filmrajongó közönség nagy érdeklődéssel várta, vett részt a különböző filmes eseményeken. A 10 nap alatt 79000 mozijegyet vásároltak, 9%.-al többet, mint az előző évben. Jelentősen növekedett az online jegyvásárlások száma is. A mozijegyek 25%-t online vásárlás alapján fizették. A különböző filmes eseményeken – szabadtéri vetítés, workshop, kiállítás, könyvbemutató, találkozás a filmművészet jelentős egyéniségeivel- nagyszámú közönség vett részt. Mondható, több mint 120000 az idei TIFF résztvevőinek száma. A nemzetközi és hazai filmes szakma is nagy érdeklődést tanúsított a fesztivál iránt. 1100 meghívott- rendező, producer, forgatókönyvíró, a filmszakma neves képviselői, a hazai és külföldi újságírók folytattak eszmecserét. Világpremiernek számít a kolozsvári Főtéren bemutatott Nae Caranfil rendezésében készült 6,9 a Richter skálán-című film, amelyet 3000 néző tekintett meg. Premiernek számít Cristi Puiu Sieranevada című filmjének bemutatása, valamint Paul Negoescu Két sorsjegy (Două lozuri), Bogdan Mirică Kutyák (Câini) című filmje is. Az idei TIFF egyik legvonzóbb, nagy érdeklődést kiváltó eseménye az Oscar-díjas, világhírű színésznő Sophia Loren meghívása, Életmű díjjal való kitüntetése. A világsztár a sajtó képviselőivel való találkozása alkalmával kiemelte: „Annyira boldog vagyok, hogy itt lehetek, s hogy válaszolhatok a kérdésekre, mintha a csak a pályám kezdetén tartanék. Sorolta azoknak a neves színészeknek a nevét, akikkel az idők folyamán fellépett.” Beszélt Carlo Pontival való találkozásukról, vagy arról, hogyan dolgozott a fiával, Eduardo Pontival, az Emberi hang című játékfilm alkotása során. A világhírű művésznő tiszteletére bemutatták Vittorio de Sica rendezésében, 1964-ben készült Házasság olasz módra-című filmet. Főszerepekben: Sophia Loren (Filumena) és Marcello Mastroianni (Dominico). Napokkal a film bemutatása előtt már nem lehetett mozijegyet kapni. Sikeres volt a Piarista templomban vetített Jeanne d’Arc szenvedései című film, melyet a párizsi orgonaművész Touve R. Ratovondrahety élőben kísért.

A TIFF oldalán megtudható

A tiff.ro hivatalos oldalon 55280 egyéni látogató volt, az előző évhez képest 15%-al több. Románia, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország filmrajongóinak érdeklődését fejezte ki. A TIFF 2016 mobilalkalmazását 190000-szer vették igénybe. Az idei fesztiválszervező munkájában 350 önkéntes vett részt. Nemcsak Kolozsvárról, hanem más városokból is jövő fiatalok - Nagyvárad, Bákó, Bukarest, Tulcea- is bekapcsolódtak a szervezésbe. A meghívottak rendkívül elismerően értékelték a filmfesztivált, a hangulatát, a filmek kiválasztását, és a közönség hozzáállását. Richard Pena, a Columbia Egyetem tanára, a New Yorki Filmfesztivál igazgatója szerint „Barátságos, kellemes a hangulat, teltházas filmszínházak vannak. Érződik, hogy a kolozsváriak támogatják a román filmet és a fesztivált.”

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!