ERDON Helyi sport hírek

2011.06.27. 16:55

Adrian Markuş magyar válogatott lehet

<p>Román futballistára vetettek szemet a magyar labdarúgás irányítói. A Nagyváradon játszó, tizennyolc éves tehetségnek, Adrian Marcuşnak esélye lehet arra, hogy magyar válogatott legyen.</p>

 

A Nemzeti Sport magyar szaknapilap szerint Egervári Sándor, a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya érdeklődik a román másodosztályú bajnokságoban második helyen végzett, ezáltal eslő osztályú tagságot szerzett Nagyváradi Bihar FC támadója, Adrian Markuş iránt. A hírt a lap kérdésére megerősítette a nagyváradiak kapusa, Pogacsics Krisztián is. „Egervári Sándor kapitány a játékostársam, Adrian Markuş miatt utazott el az egyik a mérkőzésünkre. De azért bízom benne, nemcsak csatárunk góljai, hanem a védéseim is tetszettek neki. Adrian tehetséges támadó, csupán tizennyolc éves, s második lett a góllövőlistán. Gyors, erőszakos, érzi a kaput, külsőre Németh Krisztiánra hasonlít, de remélem, többre viszi. Egyébként pedig a román második vonal jóval erősebb, mint a magyar. Tehetősebbek a csapatok, jobb játékosokat foglalkoztatnak, mint nálunk" – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Pogacsics, aki télen szerződött Zalaegerszegről Nagyváradra.

Nem újkeletű

Egyébiránt nem először esik meg, hogy határon túl keresnek s találnak futballistát a válogatott irányítói. Talán kevesen emlékeznek rá, de 1999-ben Bicskei Bertalan szövetségi kapitánysága idején az akkor az SSV Ulmban futballozó Radoki János (Janos Radoki) kapta meg a magyar állampolgárságot, majd a meghívót a válogatottba, ám egyszer sem játszott. A román Vasile Miriuţă éveken át futballozott Magyarországon Miriuta Lászlóként, s kilencszer húzhatta magára a válogatott mezét, de a jelenlegi keretben is található határon túli magyar, hiszen Priskin Tamás Felvidéken, a szlovákiai Révkomáromban látta meg a napvilágot.

Bizonyítani szeretne

A Nemzeti Sport a korosztályos válogatott (U19) edzőtáborában érte el telefonon a nemzeti csapattal a romániai rendezésű Európa-bajnokságra készülő Markuşt, s készített vele rövid interjút. Ebből idézünk…

– A nevét egyelőre csak a román futballt kedvelők ismerik…

– Remélem, ez megváltozik. A kezdetekről annyit, hogy kilencéves voltam, amikor Oraviţában, egy délnyugaton fekvő romániai kisvárosban igazolt játékos lettem. Mint a legtöbb román fiú, én is szerettem a labdát, és a futballt tartottam a legnagyobb kitörési lehetőségnek. Tizenhat éves voltam, amikor a Liberty szerződtetett. Ez akkoriban a másik nagyváradi csapat volt a Bihar FC mellett. Miután a két klub egyesült, a Bihar FC labdarúgója lettem, s nem bántam meg, mert a bizalom hatására egyre jobban ment a játék.

– Így van, hiszen tizennyolc évesen második lett a másodosztály góllövőlistáján. Lehet, hogy ennek is köszönhetően Egervári Sándor, a magyar kapitány Nagyváradra utazott, hogy megnézze a játékát.

– Természetesen örülök, hogy személyesen is kíváncsi volt rám. Hallottam, hogy itt volt, de sajnos nem tudtam vele beszélni.

Most az Eb a fontos

– Jelenleg az U19-es román korosztályos válogatott tagja. Ha a sors úgy hozná, játszana a magyar felnőttválogatottban?

– Minden elképzelhető, még az is, hogy valamikor románként a magyar válogatott tagja leszek – jelenleg azonban az a célom, hogy a lehető legjobban szerepeljek a korosztályos válogatottban a közelgő Európa-bajnokságon. Aztán ha az élet úgy hozza, hogy szüksége lesz rám a magyar válogatottnak, első dolgom lesz, hogy beiratkozom egy intenzív magyar nyelvű kurzusra. Persze előbb szeretném bizonyítani, hogy a feljutásunk a Bihar FC-vel nem a véletlen műve, s az sem, hogy felkeltettem a magyar kapitány érdeklődését…

Lung is kiszemelt

Egervári másik kiszemeltje az ifjabb Silviu Lung, az élvonalból kiesett Craiovai Universitatea kapusa. A 21 éves hálóőr kiváló adottságokkal van megáldva, majd két méter magas, s tagja a román U21-es válogatottnak. Hatalmas tehetségnek tartják, nem véletlen, hogy felhívták rá a magyar labdarúgás irányítóinak figyelmét is. Tavaly három percet védett a Honduras elleni felkészülési mérkőzésen a román nemzeti csapatban, ám a FIFA új előírása szerint ettől még játszhat más válogatottban, hiszen az csak felkészülési mérkőzés volt, a nemzetközi szövetség szabályozása értelmében pedig az „országváltás” csak akkor nem engedélyezett, ha tétmérkőzésen lépett már pályára egy játékos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!