ERDON Helyi hírek

2018.02.21. 15:02

Szalagajándék az anyaországból

Szerdán a nagyváradi RMDSZ-székházban járt két fideszes politikus, Muraközi István berettyóújfalui polgármester és Vitányi István országgyűlési képviselő. Nemzetiszínű szalagokat hoztak.

Szerdán a nagyváradi RMDSZ-székházban járt két fideszes politikus, Muraközi István berettyóújfalui polgármester és Vitányi István országgyűlési képviselő. Nemzetiszínű szalagokat hoztak.

Minden évben a március 15-ét megelőző időszakban Nagyváradra látogatnak fideszes politikusok a határ túloldaláról, hogy RMDSZ-es elöljáróknak piros-fehér-zöld színű szalagokat adjanak át, melyekből aztán a nemzeti ünnepünkön használt kokárdák készülnek. Az idei a negyedik alkalom volt, és különlegesnek bizonyult abból a szempontból, hogy az eddiginél szélesebb anyagot hoztak magukkal a magyarországi kormánypárti vendégek, összesen 3000 métert, melyből a szorgos nők 30 településen 12.000 darab kokárdát fognak varrni, amikből viszonzásképpen ezret a berettyóújfaluiaknak ajándékoznak az említett napon.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke örömét fejezte ki, amiért folytatódik ezen nemes hagyomány. Felidézte, hogy a Magyar Kultúra Napján beszélgetett erről Vitányi Istvánnal és Muraközi Istvánnal, az együttműködés pedig tényleg több mint egy évtizedes múltra tekint vissza, és a Berettyóújfaluval, illetve a Hajdú-Bihar megyei önkormányzattal kialakított partneri viszony egyre inkább megmutatja áldásos hatásait. Számos közös, sikerrel megvalósított projekt jelzi az eredményességet, és „ez a kéz a kézben való haladás” remélhetően a következő években is folytatódik.

Kéry Hajnal, az RMDSZ Nőszervezet megyei vezetője a sokrétű kapcsolat számbavételével azon meggyőződésének adott hangot: az elkészülő szalagok azt jelképezik, hogy a határok nem elválasztanak, hanem összekötnek.

Székely Hajnal, az RMDSZ Nőszervezet váradi koordinátora felelevenítette, hogy 2004-ben, mikor még Biró Rozália alpolgármester volt, jött az ötlet, hogy legyen 5000 kokárda, melyeket aztán üdvözlőkártyákra téve, borítékban küldtek el a magyar embereknek, és azóta minden évben kisebb-nagyobb mennyiség készül. Úgy fogalmazott: nehéz az asszonyok munkája, de felemelő érzés, hiszen arra gondolnak közben, hogy magyarok tűzik ki tevékenységük gyümölcsét nemzeti ünnepünkön.

Szavazás

Vitányi István, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: reméli, hogy az április 8-i magyarországi választáson „itteni magyar testvéreink” nem feledkeznek meg arról, hogy honnan érkezik a legtöbb segítség, és amikor behúzzák az x-et, ezzel felhatalmazást adnak a jelenlegi nemzeti kormánynak arra, hogy ez a jövőben se változzon. Hangsúlyozta: ez a tevőleges hozzájárulás azért is különlegesen fontos, mert a külhoni kettős állampolgársági magyarok 2-3 mandátum sorsáról dönthetnek a voksaikkal.

Muraközi István is arról beszélt: „termőre fordult az együttműködés”, és az INTERREG HU-RO/RO-HU határon átnyúló pályázatok is bebizonyították, hogy az abbeli egykori hátrányból, hogy a határ mentén élünk, előnyt lehet kovácsolni. Az itt élők szemmel láthatóan gyarapodnak, a közös beruházások pedig a helyben maradást is szolgálják.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!