ERDON Helyi hírek

2017.05.10. 17:27

Beszélgetés egy sokoldalú műfajú szerzővel

Kedd este a XXVI. Festum Varadinum keretében, a Várad folyóirat és a Holnap Kulturális Egyesület szervezésében Molnár Krisztina Rita két új könyvét mutatták be az Illyés Könyvesboltban.

Kedd este a XXVI. Festum Varadinum keretében, a Várad folyóirat és a Holnap Kulturális Egyesület szervezésében Molnár Krisztina Rita két új könyvét mutatták be az Illyés Könyvesboltban.

Egy sokoldalú és műfajú szerző volt kedd este a nagyváradi Illyés Gyula Könyvesbolt vendége, hiszen a jelenleg Telkiben élő Molnár Krisztina Rita költő, író, műfordító, írni tanít és verset fordít. Az ELTE magyar-könyvtár-múzeumpedagógia szakán végzett, sokáig iskolákban is oktatott. 2013-ben megjelent első, nagy sikerű meseregényét, a Maléna kertjét, a tavalyi Festum Varadinum keretében is bemutatták. Ennek az igényes, kifinomult, képekben és jelképekben bővelkedő történetnek a folytatása, illetve jobban mondva betéte a most ismertetett Kréta-rajz, mely minden valószínűség szerint magával sodorja gyermek és felnőtt olvasóját egyaránt, köszönhetően Simonyi Cecília nagy részletgazdagsággal kidolgozott illusztrációinak is, melyek különleges harmóniában élnek a szöveggel.

A másik bemutatott kiadvány pedig A víz ösvénye volt, mely kisregény egy anya és egy általa örökbefogadó kisfiú története. A könyv egy négy részre tervezett „ösvény” (tűz, víz, föld, levegő) első kötete, túlnyomó részt fikció, és érdekes módon ami a legvalószínűtlenebbnek tűnik benne, annak van valós alapja. Az író szokásához híven finomabb eszközökkel ér el erős hatást, és különleges a nyelvezet, a természetábrázolások.

Arany 200

A Szűcs Lászlóval folytatott beszélgetésből többek közt az is kiderült, hogy Molnár Krisztina Rita elsősorban költőnek érzi magát, és nem hisz az irodalom életkori behatárolásában. Híve viszont a közös olvasásnak, a hangosan elhangzó szövegnek, ennek megbeszélésének. Arról is beszélt: az ő esetében „a versek folyamatosan teremnek”, míg a hosszabb próza megalkotása több időt vesz igénybe.

Szó esett még arról is, hogy ő is eleget tett az Országos Széchényi Könyvtár azon felhívásának, hogy kortárs magyar alkotók a könyvhétre írjanak a kétszáz éve született Arany Jánossal kapcsolatos verseket, sőt, még egy ballada parafrázist is írt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!