ERDON Helyi hírek

2015.09.29. 12:13

Sok problémát okoz a munkahelyi stressz

Nagyvárad- Kedden tájékoztató jellegű szemináriumot rendeztek a Területi Munkafelügyelőség (ITM) székhelyén arról, milyen minimális követelményeket kell betartani a munkaegészségügy szempontjából.

Nagyvárad- Kedden tájékoztató jellegű szemináriumot rendeztek a Területi Munkafelügyelőség (ITM) székhelyén arról, milyen minimális követelményeket kell betartani a munkaegészségügy szempontjából.

Marius Rotar, a Területi Munkafelügyelőség vezetője arra hívta fel a jelenlevők figyelmét: 2015-ben az ITM közösen a munkaügyi vizsgálatokkal foglalkozó hatósággal több kampányt bonyolított le azzal a céllal, hogy ellenőrizze: miként tartják be a munkáltatók, illetve alkalmazzák a törvények által előírt minimális munkabiztonsági és -egészségügyi követelményeket annak érdekében, hogy a munkahelyeken jelentkező stresszt és egyéb pszichoszociális kockázatokat helyesen tudják kezelni, és ezáltal biztonságos és egészséges munkahelyi környezetet biztosítsanak.

Haszonnal jár

A szemináriumon egy előadás is elhangzott arról, hogy melyek az okai a munkahelyi stressz kialakulásának, miért jelent problémát, és hogyan lehet csökkenti, illetve kiküszöbölni. Többek közt megtudtuk, hogy az Európai Unióban a munkavállalók 28 százaléka érintve van e téren, például amiatt, mert túl sok feladattal terhelik meg őket egyszerre, nincsenek kellően felkészülve vagy nem nem rendelkeznek kellő képzettséggel, túl sok főnökük van, a munkahelyi munka nincs jól megszervezve, hiányoznak bizonyos feltételek ahhoz, hogy jól haladjon a munka. Mindezek következtében aztán stresszelve érzik magukat, ami felerősödhet abban az esetben, ha az otthoni problémáikat magukkal viszik a munkahelyükre. Megoldást jelenthet, ha elérik, hogy csökkenjen a rájuk nehezedő nyomás, ha nem hiszik azt magukról, hogy mindenre képesek, mindent el tudnak végezni, ha túl sok munka esetén bizonyos feladatokat megpróbálnak későbbre halasztani, szüneteket tartanak, munka közben többször is isznak vizet, segítséget kérnek másoktól stb.

A munkaügyi szakemberek külön fel hívták a jelenlevők figyelmét arra, hogy a monotónia is stressz kialakulásához vezethet egy munkahelyen, s mennyire fontos, hogy a munkáltatók bármilyen apró balesetről is tájékoztassák a felügyelőséget, mert ellenkező esetben szankcióknak vannak kitéve. Emellett egy felmérés eredményét is ismertették, mely arról szólt, hogy milyen haszonnal jár, ha tiszteletben tartják a cégek a munka-egészségügyi és -biztonsági előírásokat.

Ciucur Losonczi Antomius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!