ERDON Helyi hírek

2014.10.30. 12:51

Gyakori a munkahelyi stressz

Főleg a munkahelyi stressz különböző aspektusairól esett szó a Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) által szervezett csütörtöki találkozó során, melyre a munkaadókat hívták meg.

Főleg a munkahelyi stressz különböző aspektusairól esett szó a Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) által szervezett csütörtöki találkozó során, melyre a munkaadókat hívták meg.

Marius Rotar, az ITM Bihar megyei főfelügyelőjének előadása során elhangzott: a különféle munkahelyi ártalmak második leggyakoribb oka a munkahelyi stressz. A jelenlegi, bizonytalan gazdasági helyzet közepette még több személyt érint, s mivel az egészségre kifejtett negatív hatás mellett a produktivitást is csökkenti, fontos tudni, hogy mik az okai. Stresszhelyzetbe kerül az alkalmazott például ha úgy érzi, hogy a munkahelyi elvárások meghaladják képességeit, ha a munkahelyi környezet nem megfelelő, ha egymásnak ellentmondó utasításokat kap, ha a munkahelyi feladatok nem egyeznek a kompetenciáival. Hasonlóképpen stresszhelyzetet idéz elő a zaklatás – akár szexuális, akár pszichikai – továbbá a feladatok igazságtalan elosztása.

Betegséget okoz

A stressz harcra készíti fel a szervezetet, hosszútávon viszont kimerültséghez vezet és a képességek csökkenését idézi elő. Gyakorivá válnak a hibák, csökken a produktivitás, egy idő után pedig komoly megbetegedések alakulhatnak ki – például a szív és érrendszeri, illetve csont- és ízületi megbetegedésekhez, de egyéb bántalmak hátterében is nemegyszer a stressz áll. Kimutatások szerint a betegszabadságként kivett napok több mint a fele kapcsolatba hozható a stresszel, mondta az ITM vezetője. A munkahelyi stressz által kiváltott betegségek, az ezek miatti hiányzások és az, hogy ha nincsenek is betegállományban, az érintettek többnyire nem úgy dolgoznak, ahogy kellene, évente 240 milliárd eurós veszteséget okoz az unióban.

A későbbiek során Nicolae Hoduţ főfelügylő helyettes az eddigi ellenőrzésekkel kapcsolatos adatokat ismertetett. Mint elhangzott, még mindig igen gyakori, hogy mind a munkaadók, mind a munkavállalók hanyagok a védőfelszerelésekkel kapcsolatos előírások tekintetében. Később Gavril Judeţ felügyelő tartott előadást a veszélyes vegyszerekkel kapcsolatos új előírásokról, Gabriel Haragoş felügyelő pedig ellenőrzésekkel kapcsolatos aspektusokat ismertetett.

A Területi Munkaügyi Felügyelőség manzárdtermében zajló találkozót az Európai Munkabiztonság Hetének rendezvényeként szervezték meg. Az előcsarnokban, akárcsak más alkalmakkor, különféle védőfelszerelések és tartozékok voltak megtekinthetők.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!