ERDON Helyi hírek

2014.07.10. 08:29

Bambergi és fonyódi fiatalok Nagyváradon

Idén is megszervezték a Bamberg-Nagyvárad-Fonyód közötti nemzetközi cserediákprogramot. A németországi és magyarországi vendégek július 8–12. között vendégei Nagyváradnak.

Idén is megszervezték a Bamberg-Nagyvárad-Fonyód közötti nemzetközi cserediákprogramot. A németországi és magyarországi vendégek július 8–12. között vendégei Nagyváradnak.

A Híd-Pod-Brücke nemzetközi cserediákprogram több mint harminc éve működik, 1983-tól a németországi Bamberg és a Balaton-parti település, Fonyód között, 1991-től pedig Nagyvárad is csatlakozott a programhoz, melynek célja, hogy a fiatalok megismerjék egymás kultúráját, szokásait, gyakorolják a nyelvet, ugyanakkor a cserediák kapcsolatok rendkívül jó lehetőséget biztosítanak új ismeretségek, barátságok kialakítására. Bambergből, a Franz Ludwig Gimnáziumból 26 diák vesz részt a programban, Fonyódról 16 diák, míg a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumból és az Emanuil Gojdu Főgimnáziumból 23 tanuló. A körülbelül három hetes cserediákprogram első tíz napját a nemzetközi diákcsapat Németországban töltötte, ahol többek között alkalmuk nyílt megnézni Münchent, Nürnberget és Weimart, majd a pár napos fonyódi tartózkodás után, a német diákok és a fonyódi fiatalok egy része július 8-án Nagyváradra érkezett, öt napra. A váradi szervezők változatos programmal varázsolják felejthetetlenné a külföldi fiataloknak az itt-tartózkodásukat.

Váradi programok

Váradra érkezésük napján a német diákok a váradi Német Demokrata Fórum székhelyén vettek részt különböző programokon, amelyet a fórum ifjúsága szervezett nekik. Az öt nap alatt a külföldi fiatalok tegnap ellátogattak a Caritas Catolicahoz, délután pedig sportprogramokon vettek részt, ma Kolozsvárt látogatják meg, este pedig Aranyosláposon szállnak meg. Július 11-én Aranyoson kirándulnak, megnézik a Medve barlangot, majd szombaton a szabad program után búcsúvacsorát szerveznek a vendégeknek. A fiatalok szerint fontos, hogy a cserediákprogram a továbbiakban is működjön, hiszen így más kultúrákkal is kapcsolatba kerülhetnek, megértik egy-egy népcsoport problémáját, részesei lehetnek valami újnak. A német diákok elmondása szerint nagyon élvezik a programot, és szeretnének visszatérni Romániába is.

Programfelelősök

A nagyváradi részről Nagy Andrea a Gojdu iskola tanárnője és Puskás Ágnes, az Ady líceum tanárnője, Németországból Rupert Plischke, Stephan Schindler és Elisabeth Spörlein tanárok, míg Magyarországról Keserű Zoltán és Pintér Gabriella tanárok koordinálják az idei programot, valamint Alois Hoh, bambergi sofőr, aki már a program indulásától kezdve szállítja a németországi diákokat.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!