ERDON Helyi hírek

2010.08.29. 15:54

Szükségünk van egymásra

<p>Nagyvárad - A nagyváradi Polgári Akadémia Alapítvány meghívására Arno Gerlach, egy németországi civil szervezet vezetője tartott előadást péntek este a városháza dísztermében. Románia helyzetéről beszélt.</p>

Arno Gerlach legelőször 1989 karácsonyán, a rendszerváltás kezdetén járt Romániában, s azóta több tíz alkalommal megfordult országunkban. A televízióból értesült a forradalmi eseményekről, s mint ahogyan péntek esti előadásában beszámolt róla, rögtön tudta, hogy jönnie és segítenie kell. Az általa szervezett és vezetett konvojjal Borsnál lépte át a határt, s katonai díszkisérettel jutott el Nagyszebenbe, az egyik kórházba, ahol egy főorvossal találkozott, aki elmondta neki, hogy milyen gyógyszerekre lenne szüksége. Ezután több segélyszállítmány élén is visszatért Romániába.
 
Az ellenzék barátsága
 
A kilencvenes évek kezdetén, közepén az akkori ellenzékkel ápolt jó viszonyt, megismerkedett mások mellett Emil Constantinescuval, Corneliu Coposuval, Ana Blandianaval és Ticu Dumitrescuval is. "Ahogyan telik-múlik az idő többet tudunk meg a kommunizmus rémtetteiről, mert az igazság előbb utóbb felszínre kerül", vélekedett a neves meghívott.
Arno Gerlach az ország európai uniós csatlakozásának körülményeiről is beszélt, napjainkról szólva pedig olyan tényeket ismertetett, melyek az itt élő számára nem jelentenek újdonságot. Dicsérte a román kultúrát és azon meggyőződésének adott hangot, hogy szükségünk van egymásra, mert közösek a céljaink. Azt kivánta: legyen erőnk és energiánk ahhoz, hogy felépítsük az Európai Egyesült Államokat.
 
Ciucur Losonczi Antonius 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!