ERDON Helyi hírek

2010.07.16. 10:05

Ott vagyunk otthon, ahol megértésre találunk

<p>Nagyvárad - Csütörtök este az Ady Endre Középiskola dísztermében elbúcsúztatták azokat a német diákokat, akik a Híd-Pod-Brücker csereprogram keretében jöttek a Partiumba. Megünnepelték a Nagyvárad-Bamberg kapcsolatfelvétel 20. évfordulóját is.</p>

A fonyódi Mátyás király Gimnázium és a bambergi Franz Ludwig Gymnasium 1982-ben indított diákcsere-programot. A váradi Ady Endre Középiskola 1991-ben kapcsolódott be a projektbe, Makai Judit és a néhai Helmut Dütsch tanárok kezdeményezésére. Az elmúlt években aztán a Mihai Eminescu és az Emanuil Gojdu Főgimnáziumok is csatlakoztak az akciókhoz. Idén július 9-15. között látogattak Romániába a bambergi fiatalok, akiket csütörtök este búcsúztattak el az Ady líceum dísztermében, mely ünnepségen egyúttal a Nagyvárad-Bamberg kapcsolatfelvétel 20. évfordulójáról is megemlékeztek. Az egybegyűlteket Puskás Ágnes és Nagy Andrea tanárnők, projektfelelősök üdvözölték, német és magyar nyelven egyaránt. Tóth Márta igazgatónő beszédében az ehhez hasonló együttműködések fontosságát hangsúlyozta, különösen akkor, ha fiatalok vesznek részt benne. Köszönetet mondott ugyanakkor Makai Juditnak, akinek "a szeretete és akarata kellett ahhoz, hogy e kapcsolat kialakuljon és mély gyökeret eresszen". Biró Rozália alpolgármester az önkormányzat nevében köszönte meg a kooperációt, megitélésében az ifjak példamutatóan viselkednek, sokat tanulhatunk tőlük. "Mai rohanó világunkban, amikor sok mindent kénytelenek vagyunk félbehagyni és nem becsüljük az értékeinket, olyan partnerséget láthatunk, mely arról szól, hogy mit tudunk egymásnak nyújtani", fogalmazott.
 
Élmény és tanulás
 
Juhos Andrea tanárnő az Eminescu Főgimnázium üdvözletét tolmácsolta, arra mutatva rá, hogy a közös kirándulások nem csupán élményt jelentenek, hanem segítséget is, ami a német nyelv megtanulását illeti. Egy volt cserediák, Ferenczy Édua is felszólalt, majd Hegedűs Ilona, a Caritas külügyi referense emlékeztetett arra: Helmut Dütsch egyik elvárása az volt, hogy a diákok ne csupán egymás kultúráját ismerjék meg, hanem azokat a nehézségeket és szociális gondokat is, melyekkel a hétköznapi emberek küszködnek. "Nem ott vagyunk otthon, ahol a lakcímünk van, hanem ahol megértésre találunk", idézte Christian Morgenstern német költőt. Az együtt gondolkodás lényegét emelték ki Agathe Kocher és Elke Peschk bambergi tanárnők is. Makai Judit, "a csapat nagymamája" maga mellé invitálta Sanda Bălăneanu és Magdalena Stark tanárnőket is, akik annak idején szintén ott bábáskodtak a kapcsolat megszületésénél. Ugyanakkor különböző ajándékokkal lepte meg a németországi barátait, a 20. jubileum tiszteletére.
A rendezvényen közreműködött a Német Demokrata Fórum Szivárvány táncegyüttese és a borsi Galagonya Néptánccsoport. A Vegyünk búcsút, testvérek kezdetű népdal eléneklését követően a jelenlevők a tanintézet kápolnájába vonultak, ahol együtt imádkoztak Rajna József kanonokkal, a Caritas területi igazgatójával. Az együttlét állófogadással zárult.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!