ERDON Helyi hírek

2010.07.15. 14:17

Bambergi cserediákok Váradon

<p>Nagyvárad - Július 9-15. között a Híd- Pod- Brücke nemzetközi diákcsere-program keretében huszonkilenc bambergi és egy fonyódi diák látogatott Nagyváradra. Érdekes programokon vettek részt.</p>

A magyarországi Fonyódon található Mátyás király Gimnázium és a bambergi (Bajorország) Franz Ludwig Gymnasium vezetői 1982-ben döntöttek úgy, hogy diákcsere-programot indítanak. A cél egymás kulturájának, nyelvének és szokásainak a megismerése volt. A nagyváradi Ady Endre Középiskola 1990-ben kapcsolódott be a projektbe, Makai Judit és Helmut Dütsch tanárok kezdeményezésére. Az elmúlt években a Mihai Eminescu Főgimnázium és az Emanuil Gojdu Főgimnázium is csatlakozott a programhoz, így egy harmadik nemzet hagyományainak és életvitelének a tanulmányozására is lehetőség nyílt. Idén június 20. és július 1. között húsz magyarországi és húsz váradi fiatal látogatott Németországba, eleget téve bambergi barátaik meghívásának. Mivel Bajorországban még nem ért véget a tanév, részt vettek különböző órákon, és kirándulást tettek Münchenbe, Weimarba és Nürnbergbe is. Ugyanakkor azt is megünnepelték, hogy 20 éves a Bamberg- Nagyvárad közti kapcsolat.
 
Meglátogatták a Caritast
 
Július 1-8. között a magyarországi diákok látták vendégül más országbeli ismerőseiket, július 9-15. között pedig Nagyváradra jött huszonkilenc bambergi és egy fonódi fiatal. Nem csupán a partiumi megyeközpont nevezetességeit tekintették meg, hanem kiruccantak Nagyszebenbe és az Aranyos völgyébe is, felkeresték a váradi Német Demokrata Fórumot és a Polgármesteri Hivatalt. Csütörtök délelőtt a Caritasnál segítkeztek, több csoportra osztva a Szent Márton Idősek Otthonát, a Bach-irodát, a segélyirodát és az egykori Szent József kórházat keresték fel. Váradi részről Puskás Ágnes és Nagy Andrea tanárok, német oldalról pedig Agathe Kocher és Elke Peschk oktatók, illetve Alois Hoh sofőr koordonálták az eseményeket. Este hét órától az Ady Endre Középiskola dísztermében elevenítik fel az elmúlt két évtizedet, majd a díszvacsorát követően éjfél körül indulnak haza a külföldi vendégek.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!