ERDON Helyi hírek

2010.05.03. 10:35

A Festum Varadinum egy felelet

<p>Nagyvárad - Vasárnap este a Szakszervezetek Művelődési Házában lezajlott díjkiosztó gálaünnepséggel befejeződött a XIX. Festum Varadinum rendezvénysorozat. Négyen vehettek át emlékplakettet szervezői tevékenységért.</p>

Vasárnap este a Szakszervezetek Művelődési Házában lezajlott díjkiosztó gálaünnepséggel befejeződött a XIX. Festum Varadinum rendezvénysorozat. Az egybegyűlteket Hajdu Géza színművész köszöntötte, pontot téve egy mozgalmas hét végére.

Záróbeszédében Biró Rozália alpolgármester, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke Márai Sándor  Felelni  című írásának egyik részletét idézve azon meggyőződésének adott hangot: a Festum Varadinum kitünő alkalom arra, hogy megadjuk magunkban a személy szabott, illetve a magyar közösségünket érintő feleleteket. Ami az utóbbit illeti, a rendezvénysorozat már önmagában is egy válasz, hiszen évről-évre megmutatjuk: íme, ezek vagyunk. Felsereglésünkkel nem teszünk senki ellen, de értékeinket büszkén előtárva elvárjuk, hogy azokat megismerje, megcsodálja és elfogadja a világ. Feleletet adunk arra, hogy hol tartunk, mennyi áldozatkészséggel és tartalékkal rendelkezünk, úgy, hogy egyúttal óvjuk és védjük meglevő készleteinket. "Tizenkilenc esztendőnyi Festum Varadinum a felelet. Nem feltétlenül amiatt, mert száz évvel ezelőtt az őseink is szerveztek eseményeket, s a hagyományokat őrizni kell, hanem sokkal inkább azért, mert szükséges, hogy együtt, méltóképpen emlékezzünk, éljük meg a jelent, s álmodjuk a jövőt", közölte az elöljáró. Hozzátette: soha sem adhatjuk fel, mindig gondoskodnunk kell arról, hogy tudatosítsuk másokban is: létezünk. A jövő évi 20. ünnepségsorozatra utalva Biró Rozália ugyanakkor arra kérte a jelenlevőket: Szent László előtt is tisztelegve, tegyenek fogadalmat, hogy úgy fogják élni a mindennapjaikat, hogy az méltó legyen városalapító királyunkhoz. Minden egyes váradi magyar ember, becsülettel és nemzettudattal álljon helyt ott, ahová a gondviselés rendelte, s úgy nevelje gyermekeit, hogy azok is kötelességüknek érezzék, hogy gyarapítaniuk kell értékeinket.

Négy emlékplakett

Az ünnepi gondolatok után a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumának nevében Biró Rozália emlékplakettel jutalmazta azokat a rendezvényszervezőket, melyek nevéhez az elmúlt évi Festum legkiválóbb programjai fűzödnek. Ilyen elismerésben részesült a Nagyvárad-Réti Református Egyházközség által működtetett Csillagocska Alapítvány, hagyományőrző és közösségépítő  Családnapjáért.  A csapatmunka fontosságát kiemelő Pálfi József tiszteletes, alapítványi elnök azon véleményét juttatta kifejezésre: a 20. évfordulóhoz közeledve ne a politikát keressük az eseményekben, hanem az ősötletet adó Szent Lászlót. Éppen ezért arra kérte az alpolgármester asszonyt: a varadinumos ünneplő közösséggel együtt próbálja meg elérni- nem a politika útján- hogy városalapító királyunk egy megfelelő utcát vagy teret kapjon Nagyváradon. "Én azt hiszem, hogy a varadinumos közösség és egész Várad népe immár nem politikai kérdéssé, hanem egy egészen másfajta, erkölcsi kérdéssé téve az ügyet, ezt valóban megérdemelné jövőre, a 20. évfordulón", vélekedett a lelkipásztor.

Szintén emlékplakettet kapott a Fidens Egyesület- Gyermekekért és Kultúráért Alapítvány (elnök: Bitte Rozália tanítónő)  Népi gyermekjátékok  elnevezésű rendezvényéért, valamint a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium (igazgatónő: Szabó Zsuzsanna), az Iskolanap megszervezéséért.

Idén kivételesen egy negyedik díjat is kiosztottak: emlékplakettet vehetett át Wagner Izabella, Biró Rozália munkatársa, aki tevékenységével jelentős mértékben hozzájárul a Festum Varadinumok sikeres lebonyolításához. 

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!