ERDON Helyi hírek

2010.03.30. 17:12

Bambergi segítség a PKU-soknak

<p>Nagyvárad – Mintegy 30 fős küldöttség érkezett múlt szombaton Váradra a németországi Bambergből. Kedden a fenilketonuriában szenvedő gyermekekkel és fiatalokkal találkoztak a Szent László Gimnáziumban.</p>

A Helmuth Dütsch által létrehozott bambergi Aktion Brückenschlag (Hídverés) Alapítvány több más karitatív jellegű tevékenysége mellett segíti a Bihar megyei, fenilketonuriában (PKU) szenvedő gyermekeket és fiatalokat is. A fenilketonuria egy öröklődő anyagcserezavar, az ebben szenvedő személyeknek tilos húst, húsféléket, halat, tejtermékeket, gabonából készült termékeket, hüvelyeseket tojást, szóját enni, csak speciális tápszerekkel táplálkozhatnak. Amennyiben a beteg nem tartja be a diétát, a PKU részben visszafordíthatatlan idegrendszeri bántalmakat okoz, melyek szellemi fogyatékosságban, mozgáskorlátozottságban nyilvánulnak meg.

Alapítvány a PKU-sokért

A nagyváradi Caritas Catolica Segélyszervezet keretében működő Fogyatékkal Élők Tanácsadási és Információs Központja 2002 körül karolta fel a PKU-s betegek ügyét, egy édesanyának köszönhetően, aki hozzájuk fordult segítségért, tudtuk meg a tegnapi találkozón Nagy Andreától, az iroda vezetőjétől. Felvették a kapcsolatot a bambergiekkel, akiktől az elmúlt években nem csupán anyagi segítséget kaptak, hanem a speciális élelmiszerek beszerzésében és Nagyváradra való eljuttatásában is támogatókra leltek. Időközben 2005-ben megalakult Nagyváradon a PKU Life Románia Alapítvány, melynek tevékenységéről Cordea Carmen elnöknő tájékoztatta a németországi vendégeket. Az egyesületnek jelenleg 49 tagja van szerte az országban (Bihar megyén kívül Bukarestben, Máramaros, Szatmár, Kolozs, Temes, Szilágy stb. megyékben), gyermekek és felnőttek vegyesen. Céljuk a segítségényújtás, hangsúlyozta Cordea Carmen, aki szerint a nemzetközi, európai uniós fórumok elé kell vinni a PKU-s betegek ügyét, hogy elmondhassák, „hogyan állnak a dolgok Romániában”. Erőfeszítéseik révén sikerült elérniük többek között azt, hogy most már Romániában is hozzá lehet jutni az olyan élelmiszerekhez, amelyek a fenilketonuriás betegeknek szükségesek, és az eddigi 10 helyett most már 17 megyében lehet elvégeztetni rögtön a szülés után a PKU-t kimutató vizsgálatot, azzal az ígérettel, hogy ezt az egész országra kiterjesztik.

Adományok

A németországi vendégek részéről Ursula Dütsch idézte fel az együttműködés előzményeit, majd sor került az adományok átadására. A játékok, figyelmességek mellett a bambergiek anyagilag is támogatták a PKU-s gyermekeket és fiatalokat, 1000 euró értékű pénzadományt nyújtva át a Fogyatékkal Élők Tanácsadási és Információs Központjának, amelyet a speciális élelmiszerek beszerzésére fognak fordítani.

Tököli Magdolna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!