ERDON Helyi hírek

2009.01.02. 12:26

2008–ban sikeresek voltak a programok

<p>Szatmár megye – Kónya László főtanfelügyelő–helyettes az elmúlét évben megvalósított programokról, valamint a megyénkben elért eredményekről és iskolaelhagyásokról számolt be lapunk érdeklődésére.</p>

Amint azt Kónya László főtanfelügyelő–helyettes megkeresésünkre elmondta, sok megvalósításra került sor megyénkben a 2008–as évben. Elmondása szerint az utóbbi nyolc év legeredményesebb éve volt, amikoris sok fejlesztésre kerülhetett sor. Az anyagi támogatás, az iskolák és óvodák felújítása és korszerűsítése mellett beszámolt a pedagógusok képzéseiről, valamint a diáklétszám változásáról is. Ugyancsak az elmúlt évben a tanügyminisztéium új programot indított, mely keretében a IX. és X. osztályos diákok számítógépeket kapnak otthoni használatra középiskolai tanulmányaik idejére. Amint azt a főtanfelügyelő–helyettes elmondta az első 37 számítógép már megérkezett megyénkbe, melyket a selestyehutai diákok vehettek át — a többi gép januárban érkezik. „2008–ban folytatódtak a szaktantermi befektetések, valamint további nagy összegeket juttatunk a könyvtárak gazdagítására, sporttermek felszerelésére, pszichopedagógiai– és logopédiai rendelők felszerelésére” — tájékoztatott Kónya László.

Sikeres programok

A főtanfelügyelő–helyettes elmondása szerint nagy előrelépést jelentett, hogy nagy mértékben biztosítani tudták a szakképzett pedagógusokat. Elmondása szerint 2008–ban tanító és ovónő szinten mindenhol szakképzett pedagógusok vannak elhelyezkedve, valamint a tanárok között is kevesebb már a szakképzetlen — 99 százalékos megyei szinten a szakképzettség. Amint azt megtudtuk az iskolaelhagyások száma 2008–ban nőtt annak dacára, hogy sokkal rendszeresebb volt a megelőzési program. „Ez a szám annak következtében  nőtt, meg, hogy sajnos az állami támogatást ma már nem teszik függővé a tanulással, így azok a gyermekek is kapnak támogatást, akik nem járnak iskolába. Ugyanakkor javult a hátrányos helyzetű családokból származó gyermekek beiskolázási aránya” — folytatta a főtanfelügyalő–helyettes. Ehez hozzájárult, a megyénkben 9 iskolában működő PHARE program — mely a hátrányos helyzetű gyermekeket célozta meg —, valamint más iskolákban is rendszeressé vált a családok személyes megkeresése, valamint a közösségekkel való fenntartott kapcsolat is egyre jobb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!