Bihar hírei

2019.08.22. 12:55

Európai Piknik, első alkalommal Romániában

Az Európai Piknik különböző országok településeinek találkozója, ahol jól ötvöződik az európai gondolkodás és a kultúra, a szórakozás. Idén első alkalommal szervezik meg Romániában, mégpedig Réven.

Az Európai Piknik különböző országok településeinek találkozója, ahol jól ötvöződik az európai gondolkodás és a kultúra, a szórakozás. Idén első alkalommal szervezik meg Romániában, mégpedig Réven.

 

Rév lesz a helyszíne a jubileumi, Az egységes, sokszínű Európáért – X. Európai Piknik elnevezésű eseménynek augusztus 23–25. között. A rendezvény egyik fő szervezője, Hasas János révi alpolgármester lapunknak elmondta: 2018 augusztusában nyújtották be Brüsszelben az EU támogatását kérő pályázatot az Europe for Citizens program keretében, ami 72 pontot kapott, és így a támogatott települések listáján szerepeltek. A Piknik kiváló alkalom arra, hogy az emberek világot lássanak, megtapasztalják, hogyan élnek, hogyan gondolkodnak mások, véleményt cserélhetnek hazai és nemzetközi ügyekről, ugyanakkor a résztvevők jól szórakoznak is, ők maguk is hoznak műsort: éneket, népi táncot, fafaragást, és bármi mást, ami rájuk jellemző, de persze a vendéglátók is gondoskodnak szórakoztatásról.

A programokról

A lebonyolítást illetően nincsenek kőbe vésett elvek és előírások, mindig a vendéglátó település fantáziájára van bízva, hogy milyen programmal rukkol elő. Miután azonban már kilenc ilyen találkozó volt (általában mindig más és más országban), kialakult némi tradíció. A Piknik mindig háromnapos: péntek, szombat és vasárnap. Mindig vannak komoly témák, melyekről előadásokat hallgatnak meg, azokat megvitatják. A vendégtelepülések mindig színpompás felvonuláson köszöntik a vendéglátókat, mindig van nemzetközi főzőverseny, kiállítás. Nincsenek előírások, mindenki azt hoz, ami szerinte jól képviseli települését. Minden alkalommal van utcabál és tűzijáték, illetve egyéb szórakoztató program is. A Piknik általában a vasárnapi ünnepi ebéddel zárul. Arra sincsenek előírások, hogy mely országok vehetnek részt az eseményen, de főleg az EU tagországai és néhány még nem EU-s, de szerződött ország (például Szerbia, Macedónia, Svájc, Norvégia) szokott jönni. Minél többen érkeznek, annál színesebb a találkozó. Révre nyolc országból (Cseh-, Horvát-, Német-, Magyar- és Olaszország, Románia, Szlovákia, Szerbia) érkeznek vendégek. A települések: Brezova, Cierna Voda, Felsőnyék, Kalnica, Legrad, Kastl, Kisősi, Feketenyék, Nikinci, Felsőnyék, Alsónyék, Alsónána, Körösszegapáti, Székkutas, Hajdúszoboszló, Hajdúszovát, Dicsőszentmárton. „Azzal számolunk, hogy a találkozón 180 külföldi résztvevő lesz jelen. Partnereink a Discover Bihor és a Bihar Megyei Tanács” – mondta Hasas János.

A rendezvény programja

X. Európai Piknik, Rév. Augusztus 23., péntek, 15 óra – vendégfogadás a sportteremben, elszállásolás; programok a futballpályán felállított színpadon: 20 óra – nemzetközi folklórbemutató, helyi és vendégcsoportok előadásai; utána szabadtéri diszkó; szombat, 10 – zászlós felvonulás a Polgármesteri Hivataltól a focipályáig, megnyitó, köszöntők, zászlók elhelyezése, ajándékok átadása; 11 – nemzetközi főzőverseny; kulturális program a szabadtéri színpadon; játékos tűzoltás gyerekeknek, íjászat gyerekeknek, felnőtteknek; 11.30 – előadás: Európa sokszínűségének eredményei, Európa jövője (sportterem); 15 – főzőverseny eredményhirdetése; 20 – Natalia Selegean & Naty Loves Monday Band; 21.30–01 – Polip zenekar (Magyarország), közben, 23 órakor, tűzijáték; vasárnap, 10 – egyházi esemény a református, ortodox, görögkatolikus templomban, baptista imaházban; 12 – a Piknik kiértékelése és zárása.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!