Bihar hírei

2017.06.29. 12:25

Semjéni tüzéreket képeztek Komáromban

Érsemjéni tüzéreket képeztek ki június utolsó hétvégéjén Komáromban. Bár kicsi az esélye, hogy ágyúkezelési tudományukat kamatoztatni fogják, a résztvevőknek élmény volt a táborozás.

Érsemjéni tüzéreket képeztek ki június utolsó hétvégéjén Komáromban. Bár kicsi az esélye, hogy ágyúkezelési tudományukat kamatoztatni fogják, a résztvevőknek élmény volt a táborozás.Június 23. és 25. között szervezte meg Komáromban, a Monostori erődben a helyi 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Közhasznú Egyesület a "Korszakos tüzér kiképző tábort". Ezen az elsősorban fiataloknak szóló hagyományőrző táborozáson főleg magyarországi csoportok vettek részt, de voltak néhányan a határon túlról is, Romániából például Désről, illetve Érsemjénből. De hogyan jutottak el az érmellékiek a Komárom-Esztergom megyei városba, ráadásul egy tüzértáborba? Sütő Szabolcs, a semjéni Ezüstperje néptánccsoport vezetője kérdésünkre elmondta: évek óta jó kapcsolatban vannak a székesfehérvári Krajczáros Alapítvánnyal, melynek képviselői rendszeresen látogatásokat tesznek a községben, például falunapokkor vagy nemzeti ünnepeinken. Tavaly októberben, amikor Kazinczy Lajos ezredesre, a "15. aradi vértanúra" emlékeztek, a fehérváriak társaságában volt Nagy Péter, a komáromi egyesület elnöke, aki az Ezüstperje műsora után meghívta annak tagjait az idei tüzértáborba.

Katonás program

Természetesen nem mehetett mindenki, a "kiképzésen" Egeresi Sándor, Székely Mátyás és Tácsik László vett részt, őket Sütő Szabolcs és az önkormányzat munkatársa, Fülöp Róbert kísérte el. Pénteken koraeste érkeztek a Monostori erődbe, ahol a tábor helyet kapott, másnap pedig kezdődött a program. Utóbbiról megtudtuk, hogy ugyancsak katonás volt, de milyen legyen, hiszen tüzéreket képeztek?! Reggel 6 órakor volt az ébresztő, majd a reggelit sorakozó és oktatás követte. Utóbbiba tartozott a balesetvédelem épp úgy, mint a fegyvertörvény vagy éppen "az ágyú- és puskatöltelékek rendelése, tárolása és szállítása", vagy ismerkedés a szabadságharc tüzérségével és egyenruháival. Az érsemjéniek annyi könnyítés járt, hogy szombat délelőtt eltávozást kaptak, hogy ismerkedjenek a várossal, ez idő alatt Komárom szlovákiai részébe is "átmasíroztak" az Erzsébet hídon.

Tüzérré avatás

A kadétok korszakonként (török, osztrák, magyar) ismerkedtek meg a tüzérségi hagyományokkal, fortélyokkal, az ágyúhasználattal és persze a csákóátadással egybekötött katonai beavatás, tüzérré avatás sem maradt el. A nap végén az osztrák tüzérség "megtámadta" a tábort, amit természetesen a magyar tüzérség visszavert. Vasárnapra maradt a beszámoló a tanultakról, később a "sereget" fogadta a város alpolgármestere, akivel együtt megkoszorúzták a helyi 48-as emléktáblát és ahogyan illik, díszlövés is eldördült. Bár, mint említettük, igen katonás fegyelem volt a táborban, a résztvevőknek szép kaland volt, maradandó élményekkel, képzettségüket pedig, amiről elismervényt is kaptak, reméljük soha nem kell majd háborús helyzetben kamatoztatni.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!