Románia

2022.01.17. 13:25

Bode: Akciótervet kértem a Giurgiu megyei rendőrség új vezetőségétől

Forrás: gov.ro

Agerpres

 

Sürgős intézkedéseket tartalmazó akciótervet vár el a Giurgiu megyei rendőrség új vezetőségétől a Bolintin Vale nevű településen történt események után - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján a belügyminiszter.

Lucian Bode annak kapcsán beszélt erről, hogy múlt héten letartóztatták a helyi roma közösség egy tagját, aki összetűzésbe keveredett a kisvárosban egy buszsofőrrel. A gyanúsított egy kővel támadt rá a férfira, aki a kórházban belehalt a sérüléseibe. Az eset miatt Bolintin Vale több lakója a helyi roma közösség ellen tüntetett a polgármesteri hivatal előtt.

A belügyminiszter szerint a városban történt tragédia felszínre hozta a helyi rendőrség súlyos hiányosságait. Úgy fogalmazott: az intézmény alkalmazottai néha a helyi politikusokkal, néha a helyi bűnözői csoportokkal szűrték össze a levet az elmúlt 30 évben.

Bode emlékeztetett arra, hogy az ügyben hozott gyors intézkedéseknek köszönhetően sikerült megelőzni az indulatok elszabadulását a városban. Kifejtette, hogy prioritásokat felállító akciótervet vár el a Giurgiu megyei rendőrség új vezetőségétől. Emellett az országos rendőrség és a csendőrség folytatja a település problémáinak felleltározását, és kötelességük lesz javaslatokat tenni ezek megoldására.

A belügyminiszter rámutatott arra, hogy a legutóbbi népszámlálás adatai szerint a 15 ezer fős Bolintin Vale lakosságának mindössze a 15 százaléka dolgozik. "Az aktív lakosság száma 2000-3000 lehet. A többiek nincsenek munkanélküliként nyilvántartva, és jövedelmük sincs. Így felmerül a kérdés: miből élnek? A válasz pedig a riasztóan megnövekedett bűnözési adatokban keresendő" - jelentette ki Bode.

A tárcavezető elmondta azt is: utasította az országos rendőrparancsnokot, hogy sürgősen értékelje ki a megyei rendőrségek vezetőinek tevékenységét és azonosítsa azokat a problémákat, amelyek a Bolintin Valéban történt esethez hasonló incidensekhez vezethetnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában