Rabla Plus

2024.05.15. 14:28

Fechet: Várakozáson aluli a magánszemélyek érdeklődése a Roncsautó Plusz iránt

Illusztráció

Agerpres

A vártnál kisebb az érdeklődés a magánszemélyek számára meghirdetett Roncsautó Plusz (Rabla Plus) program iránt, így a fel nem használt összegeket a jogi személyeknek meghirdetett programhoz fogják átcsoportosítani - jelentette be szerdán a környezetvédelmi miniszter.
Mircea Fechet szerint csökkent a magánszemélyek érdeklődése a környezetkímélő autók vásárlását ösztönző Roncsautó Plusz program iránt, miután tavaly decemberben a pénzügyminisztérium úgy döntött, hogy az értékjegyek összegét 10.000 euróról 5000 euróra csökkenti. A jogi személyek ilyen körülmények között is kimerítették a keretet, de a magánszemélyek érdeklődése várakozáson alulinak bizonyult, ezért a minisztérium átcsoportosítja a fel nem használt összeget a jogi személyek által lehívható alapokhoz - mondta Fechet. Hozzátette, ez azért is előnyös környezetvédelmi szempontból, mert a cégautók sokkal többet vannak használatban, mint a magántulajdonban levő gépkocsik.
A miniszter emlékeztetett, hogy idén rekordösszeget, egymilliárd lejt különítettek el a Roncsautó Plusz programra, és a következő években is szeretnék fenntartani ezt a trendet. Azt is elmondta, fontolgatják, hogy a 2025-2030-as pénzügyi időszakban a környezetkímélő autók lízingelésére is találjanak támogatási formát.
A Gépkocsigyártók és Importőrök Egyesülete (APIA) a napokban közölte, hogy idén áprilisban az elektromos autók piaci részesedése elérte a 23,5 százalékot, 11,3 százlékponttal előzve meg a dízelmotoros autókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában