Konferencia

2024.05.15. 14:12

Új törvényi szabályozásra várnak az építészek

Az urbanisztika jövőjéről tanácskoztak a szakemberek az idén három naposra bővült nagyváradi gazdasági konferencia első napján, kedden délután a római katolikus püspöki palotában. A konferenciasorozat a Festum Varadinum keretében zajlik.

Forrás: Facebook/Festum Varadinum

Pap István

Volt benne jövő – településfejlesztés a Partiumban címmel tartották meg a három napos nagyváradi gazdasági konferencia első napjára szervezett eseményt, amelyen romániai és magyarországi szakemberek vitatták meg az építészet aktuális problémáit és a jövőbeni lehetőségeket. A kedden délután fél négykor kezdődött konferencián köszöntötte az egybegyűlteket Cseke Attila szenátor, volt fejlesztési miniszter, aki rövid beszédében kiemelte, hogy a településfejlesztés az a szakterület, amely jellemző módon nem érdekli a romániai sajtót, de a közélet és a társadalom egy jelentős részét sem, holott enélkül a szakterület nélkül egyszerűen nem lehet jövőről beszélni. Hangsúlyozta továbbá, hogy bár a településfejlesztés tekintetében a politikai döntéshozók irányt szabhatnak, de ezen a területen is a szakmaiság a döntő, feltétlenül a szakemberekre kell bízni ezt a feladatkört. Biro Rozália, Nagyvárad polgármesterjelöltje köszöntőjében azt emelte ki, hogy a rendszerváltás után a Festum Varadinum főként az 1989 előtt palackba zárt kultúra kiszabadítására koncentrált, ezért minden a kultúráról szólt, de ma már a megváltozott körülmények között van értelme és létjogosultsága szakmai konferenciákat is tartani a rendezvénysorozat keretei között, a városfejlesztés pedig amúgy is rendkívül fontos, az egész közösség életét meghatározó szakterület, amire érdemes odafigyelni. A konferencián két előadás hangzott el: a Bukarestből érkezett Kövér Orsolya és a kolozsvári Maczalik Arnold értekeztek az építészet aktuális problémáiról. Majd két panelbeszélgetés következett, az elsőnek a címe A települések jövője – kihívások és lehetőségek volt, ezen a két említett építész mellett részt vett még Ványolós Endre szintén Kolozsvárról, a moderátor a nagyváradi Emődi Tamás volt. A második panelbeszélgetés alaptémája a zöld technológiák és a megújuló megoldások az építészetben volt, mely beszélgetést Matuz Zsolt tanácsadó moderálta, a meghívott szakemberek pedig Varga Szabolcs (Sepsiszentgyörgy), dr. Kolossa József (Budapest) és Barbara Zoltán (Szatmárnémeti) voltak.

Építési kódex

A konferencia visszatérő témája volt az új romániai építési kódex, amely az idén, de legkésőbb jövőre kell hatályba lépjen. Ugyanis uniós elvárás az, hogy Romániában gyakorlatilag rendet kell tegyenek ezen a területen, mert mint arra Kövér Orsolya felhívta a figyelmet, jelenleg több mint harminc különálló törvény szabályozza Romániában az építészek munkáját, ráadásul a jelenlegi törvénykezésben vannak átfedések, sőt, ellentmondások is, ezért van nagy szükség arra, hogy egységes kódexbe foglalják, illetve meg is reformálják ezt a szakterületet. Az építészeti közeg szakmaiságát nagyban elő fogja segíteni az is, hogy megalakult az építészeti vállalkozók szakmai érdekképviseleti szervezete, ami abban különbözik az építészkamarától, hogy míg utóbbi az építészeket segíti, támogatja, addig előbbi a cégek érdekeit képviseli, és ez az a szervezet, ami a romániai központi intézményeknek, akár a minisztériumnak is tanácsokat tud adni, ami által nőni fog a döntések szakmai megalapozottsága.

Negatívum, pozitívum

A konferencián elhangzott, hogy a romániai építészek munkáját nagyban hátráltatja az engedélyeztetési folyamat nehézkessége, de az új építési kódex elfogadásával ez a probléma is megoldódna, mert bevezetnék az egységes digitalizálást, aminek köszönhetően teljesen átláthatóvá és követhetővé válna az egész engedélyeztetési folyamat. Már csak azért is nagy szükség lenne az engedélyeztetések megkönnyítésére és átláthatóvá tételére, mert – és ez rendkívüli pozitívum, emelte ki Kövér Orsolya – Romániában jelenetős fejlődés tapasztalható, rengeteg lehetőség áll az építész szakma rendelkezésére: rengeteg munka, megbízás van, nagyon sok a magánbefektető, illetve nagyon sok anyagi forrás is rendelkezésre áll a tervek megvalósítására. Mindezek mellett Romániában bőséges nyersanyagforrások is vannak, aminek nyomán az ország könnyen át tudna állni az Európában jelenleg nagyon népszerű, megújuló megoldásokat alkalmazó építkezésekre. „Aki nagy és szép vagy akár kicsi és szép dolgokat akar tervezni, az megteheti, mert munka van bőven” – fogalmazott Kövér Orsolya.

Fotóforrás: Festum Varadinum

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában