Felújítás

2024.05.15. 14:34

Európai uniós finanszírozás a nagyváradi Petőfi parkra

Hamarosan befejeződik a nagyváradi Petőfi park felújítása, de a helyi önkormányzat csak most kér uniós finanszírozást a beruházásra.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Mindössze 400 ezer euró vissza nem térítendő támogatást kér a nagyváradi önkormányzat a Petőfi park felújítására, aminek összköltségvetése kétmillió euró. A Nagyváradi Helyi Tanács a múlt pénteki azonnali tanácsülésen szavazott arról az előterjesztésről, hogy a város uniós pénzt hívjon le a projektre, és a pályázatot még aznap, azaz pénteken benyújtották. A megszavazott előterjesztés értelmében a 9,8 millió lejes összköltségvetésből a város önrésze 7,7 millió lej, a 2,1 lejes különbözetet pedig a 2021–2027 Észak-Nyugat Regionális Operatív Programon keresztül fogják finanszírozni. Noha végül egyhangúlag megszavazták az előterjesztést, az ellenzéki pártok észrevették és szóvá tették a határozat furcsaságait. A Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője, Adrian Madar arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós támogatás a beruházásnak mindössze húsz százalékát teszi ki. „Ennek magyarázata az, hogy a finanszírozási útmutató nem fedezi a sétányokba történő beruházást. Mivel ilyen magas a megvalósítási költség, felmerül a kérdés, hogy indokolt-e közel 8 millió lejt befektetni abba, hogy felújítsuk a sétányokat azzal a porfirkővel, ami már mindenhol felbukkan a városban” – mondta Madar. A várost vezető liberális párt részéről Ioan Lezeu tanácsos válaszolt, elmondva, hogy szükség van a parkokban a sétányok és a játszóterek felújítására akkor is, ha ezekre nem lehet már uniós támogatást lehívni. Viszontválaszában Adrian Madar azt mondta, hogy nem az a baj, hogy korszerűsítik a sétányokat, hanem az, hogy a kiírási útmutató által szabott feltételek ismeretében a város olyan projektet dolgozott ki, amelyben a megpályázható összegek a beruházásnak mindössze húsz százalékát teszik ki. Erre már Florin Birta polgármester reagált, elmondva, hogy a parkokat korszerűsíteni kell, függetlenül attól, hogy ez a város vagy az Unió pénzéből történik. „A jelenlegi finanszírozási ciklusban kizárólag zöldövezetek felújítására lehet pénzt lehívni, játszóterek, sétányok, szökőkutak és bármiféle egyéb építmények nélkül, de a váradiaknak szükségük van rendes parkokra” – fogalmazott.

Fotó: Alexandru Nițescu

Szabó József RMDSZ-es helyi tanácsos azt kérdezte, hogy sikerül-e még lehívni az uniótól ezt az összeget azok után, hogy a város már a tavaly kiadta a munkálatot közvetlen megbízással egy cégnek úgy,  hogy akkoriban még nem is lehetett tudni, hogy erre a beruházásra uniós finanszírozást fognak kérni; ráadásul a munkálatok hamarosan be is fejeződnek. Florin Birta erre azt mondta, hogy a közbeszerzési eljárás szempontjából teljesen mellékes az, hogy egy munkálatot a helyi költségvetésből vagy uniós forrásból finanszíroznak, így a Petőfi-parkban történő munkálatok estében sem fog számítani ez. A vita után végül a tanácsosok egyhangúlag megszavazták a tervezetet.

A Petőfi park felújításával egyébként a Dumexim céget bízta meg a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal. Mostanáig a föld alá helyezték a különböző közművezetékeket, lehelyezték a járdaszegélyeket és lekövezték a leendő kávézó környékét. Jelenleg az öntözőrendszer kiépítése, a játszóterek kialakítása és az utcai bútorzat kihelyezése zajlik, ezt követően a parkban lévő japánkert felújítását végzik el. A munkálat várhatóan júniusban fejeződik be.

Fotó: Alexandru Nițescu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában