Hallgassa élőben!

Gyászmisét mutattak be a nagyváradi székesegyházban az elhunyt Florentin görögkatolikus püspök lelki üdvéért

Ciucur Losonczi Antonius

„A Jóságos Isten ma úgy határozott, hogy hazahívja az ő hűséges fiát, aki mély elkötelezettséggel, jámborsággal és bölcsességgel szolgálta a reábízottakat, követendő példát adva mindazok számára, akik ismerhették őt.” Ezeket a szavakat írta Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök részvétnyilvánító levelében, amelyet a Florentin Crihălmeanu kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus püspök tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halálának hírét követően intézett a főpásztorát elveszített egyházmegyéhez.

Szerda reggel, a püspökség munkatársainak imádságos jelenlétében, gyászmisét mutatott be a nagyváradi egyházmegye elöljárója a székesegyházban, az elhunyt püspök lelki üdvéért – adta hírül a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye a Facebook-oldalán. „Olyan püspök volt ő, aki szeretett az emberek között lenni és akit sokan kedveltek egyszerűsége, szerénysége, kedvessége, de ugyanakkor bölcsessége miatt is” – így jellemezte a szentmise főcelebránsa az elhunyt püspököt, majd folytatta: „A püspöki konferenciában is ő volt az, aki mérsékelt hozzáállásra bátorította püspöktársait, arra biztatva őket, hogy fontoljanak meg újra bizonyos vitás kérdéseket. Nem erőltette a véleményét senkire, azonban a Jó Tanítóhoz hasonlóan úgy tudott szólni az emberekhez, hogy mindenki megfontolta azt, amit mondott. Az ő társasága mindenkit jó érzéssel töltött el. Benne volt a főpásztori tulajdonságoknak a gazdagsága, de ugyanakkor az emberi vonásai voltak azok, amelyek őt igazán naggyá tették. Tudott nemcsak püspök lenni, hanem ember is.”

Florentin Crihălmeanu január 12-én hunyt el Kolozsváron. A Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegye megbecsült, nagy tudású főpásztora ez év elejétől koronavírus-fertőzésben szenvedett. Egészségi állapota javulni látszott, elkülönítési időszaka végéhez közeledett, ám január 12-én hirtelen rosszul lett, mentőt hívtak hozzá, amelynek személyzete mindent elkövetett az akut szív- és légzési elégtelenséggel küszködő püspök újraélesztése érdekében, de erőfeszítéseik nem jártak sikerrel, és a püspök 15.20-kor elhunyt.

„Megköszönve az Egyház szolgálatában vállalt áldozatát és Istennek ajándékozott egész életét, imádkozunk elhunyt Florentin püspökért és a főpásztorát elvesztett gyászoló közösségért” – írta továbbá részvétnyilvánító levelében Böcskei László megyés püspök.Nagyot lépett az elektromobilitás területén a Volkswagen 2020-ban
A vállalat személyautó üzletága 2020-ban több mint 212 ezer legalább részben elektromos hajtásrendszerű, ezen belül csaknem 134 ezer tisztán elektromos (BEV) autót szállított ki világszerte.
Magyarországon él II. Erzsébet kutyájának leszármazottja
Különleges vendég sétált be néhány nappal ezelőtt a Ripost szerkesztőségébe! Nem más érkezett hozzánk, mint Roy, a corgi, ami bizony egy igazi brit kutyus és rokona II. Erzsébet királynő első saját kedvencének, Susannak.
1438 új fertőzött Magyarországon, meghalt 87 beteg
Jelenleg 4408 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 328-an vannak lélegeztetőgépen.
Online formában tartják az Educatio oktatási szakkiállítást
A szervezők idén is biztosítanak iskolai igazolást a tanulóknak, ezúttal letölthető dokumentumként.
Kormányszóvivő és helyettes államtitkár hangsúlyozta, fontos az etetés
Szentkirályi Alexandra és Szentpéteri Sándor ezzel a jelenléttel is igyekezett felhívni a figyelmet a vadásztársaságoknál végzett munka fontosságára.