Programajánló

2024.05.01. 19:11

32. Festum Varadinum: programok a hosszú hétvégén

Forrás: Facebook/Festum Varadinum

Fotó: Őrősi Renáta

BN-összeállítás 

Május 2., csütörtök 14 óra – Fraknói Vilmos-emlékkonferencia a nagyváradi római katolikus püspöki palota dísztermében. Olyan tudományos előadások hangzanak el, melyek új szempontokat és friss adatokat kínálnak a Vatikánban kezdődött magyar történeti kutatások korszakáról. A rendezvény szerves részét képezi Fraknói szerepének vizsgálata a modern medievisztikai és kora újkori kutatások magyarországi meghonosításában, valamint életmű-bibliográfiájának kritikai elemzése. Az utolsó két szekcióban az előadók részletesen foglalkoznak Fraknói Vilmos Nagyváradhoz és Erdélyhez fűződő kapcsolatával. Szervezők: Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Nagyváradi Római Katolikus Püspökség.

Május 3., péntek 9.30 óra – Fraknói Vilmos-emlékkonferencia a püspöki palota dísztermében.

18 óra – Könyvbemutató a Léda-házban. Tamás Dénes A tó című kisregényének főszereplője egy hegyi tó. Főszereplők csak a regényekben és a filmekben vannak, a vándorló elbeszélő azonban most nem történetet akar mesélni, hanem a tájélményét szeretné szavakba önteni. Olyasmit szeretne szavakkal művelni, amit a tájfestők tesznek az ecsetjükkel. Úgy közelíti meg szavakkal a tavat, vele a hegyet, a sziklákat, a fákat és a bokrokat, a felhőket és a levegőt, mint Cézanne. A lehetetlent kísérelte meg Tamás Dénes, amikor a tájtapasztalat érzéki komplexitását és a velejáró agyi szikrázásokat írott művel próbálta visszaadni. A kísérlet sikerült: az olvasó előtt megjelenik egy nagyszerű „festmény”, hatalmas aktorrá lép elő a táj – más szóval a négy elem. Szervező: Holnap Kulturális Egyesület.

19 óra – Könyvbemutató a Léda-házban, Vajda György: Az utolsó vagon. Újságírás és szépírás izgalmas határvidékére kalauzolnak a marosvásárhelyi Vajda György írásai. Riporteri szerepéből továbblépve, témagyűjteményében szemezgetve akkor is ábrázol, méghozzá hitelesen, amikor színez, felnagyít, kiemel, összekapcsol, korrekt játékot űzve az egy-két kézfogásnyi távolságban lévő, távolinak és idegennek tetsző, mégis otthonosan ismerős valósággal. Szervező: Holnap Kulturális Egyesület.

19 óra – orgonakoncert a nagyváradi római katolikus székesegyházban. Szervező: Székesegyházi Főplébánia.

20 óra – Moszkva Live Koncert: Mike Parker, Nat Osbourne (US, New York).

22 óra – Friday Party a Gekko Pubban.

Május 4., szombat 11 óra – Előadás a Léda-házban. Mentális egészség a családban. Minden generáció sajátos akadályokkal szembesül, de a családtagoknak megvannak-e a szükséges eszközeik ezek leküzdéséhez? Az előadás keretében szakember vezetésével vizsgálják meg a mentális egészség kérdéskörét, külön figyelmet fordítva a gyerekekre és a szülőkre egyaránt. Gyakorlati tanácsokkal zárják a foglalkozást, többek között a szorongások leküzdéséhez és a szülő-gyerek konfliktusok kezeléséhez. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Szervezők: Mental Health Hub, CED.

15 óra – Előadás a Léda-házban. Mihez kezdjünk a szorongásainkkal? A workshopon szakember vezetésével és önismereti módszerekkel tervezik közelebb hozni a tizenéves korosztályhoz a mentális egészség kérdéskörét, és eszközt adni a kezükbe többek között a szorongások leküzdéséhez, a személyes fejlődésükért és egy befogadóbb, toleránsabb és erősebb közösség kialakulása érdekében egyaránt. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Szervezők: Mental Health Hub, CED.

16 óra – Mága Zoltán-koncert a rogériuszi református templomban. Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas magyar zenész, érdemes hegedűművész. A világ legrangosabb koncerttermeiben mutatja be a magyar zenei hagyományokat. Játékát, a klasszikus zene, a népzene, a cigányzene, a popzene és egyéb irányzatok ötvözésével kialakított crossover stílusát világszerte elismerik. Művészi repertoárja a hagyományos cigány népzenétől a klasszikus darabokon át a dzsesszig, sőt a könnyűzenéig terjed. Szervezők: KREK, Bihar megyei RMDSZ-nőszervezet.

18 óra – NCA ft. Si Mai Mela, Bea Live Acoustic koncert a Bodegában.

19 óra – Mága Zoltán-koncert a rogériuszi református templomban.

20.30 óra – We Singing Colors koncert a Lokálban.

22 óra – Szombat esti buli a Gekko Pub & Bánya Klubban. 

Május 5., vasárnap 17 óra – Ifjúsági istentisztelet és Erdei-Árva István Béla Állj meg egyszer naponta (áhítatok az év minden napjára) című könyvének bemutatója a nagyvárad-olaszi református templomban. Szervező: KREK.

17 óra – Összegyűjtött versek – Szőcs Géza-könyvbemutató a Léda-házban. Szervező: Holnap kulturális Egyesület.

Május 6., hétfő 11 óra – Művészeti Tanszék – Képzőművészeti/grafika szakos hallgatók kiállítása. A PKE művészeti tanszék kétnapos intuitív kiállítása a Bodegában, amely szeretné a helyi fiatal alkotókat megismertetni Nagyvárad közösségével.

16 óra – Vidifisz-kincskeresés.

18 óra – Kortárs váradi költők-sorozat a Partiumi Színházi Gyűjtemény kiállítótermében. Farkas Antal lelkész, költő verseiből hallgathatunk válogatást. Az est folyamán a váradisághoz kötődő költő műveiből nyílik lehetőség megismerni azokat a lírai alkotásokat, amelyek mély emberi tapasztalatokat és spirituális törekvéseket tükröznek. Szervező: Kiss Stúdió Színház.

18 óra – Hinták – A nagyváradi római katolikus püspöki palota alagsorában, a FIX Makerspaceben mutatják be Lackfi János Hinták című kamaradrámáját. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött az esemény Facebook-oldalán. Szervező: Nagyváradi Római Katolikus Püspökség.

20 óra – LOVASI: Egy az egybe… csak maga. Koncert a Szigligeti Színházban.   

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják. A további programokról, illetve az esetleges változásokról a festumvaradinum.ro, illetve a facebook.com/varadinum oldalakon lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában