Beruházás

2024.04.29. 19:22

Az új stadion telke megvan, jöhet a kormányhatározat

Az utolsó tulajdonjogi probléma is elhárult az új váradi stadion építése elől: az önkormányzat megveszi a beruházás útjában álló Colosseum rendezvénytermet.

Pap István 

Nem kevesebb mint 3.800.000 eurót fizet a nagyváradi önkormányzat a Bancar cégnek a Vágóhíd (Traian Blajovici) utca 10. szám alatti ingatlanáért, mely 7.660 négyzetméternyi telket és hét épületet és építményt foglal magában, döntött csütörtöki rendes ülésén a nagyváradi helyi tanács. Erre a vételre azért van szükség, hogy meg lehessen építeni ott az új váradi labdarúgó stadiont. Az önkormányzat vételi szándékára vonatkozó határozattervezet napirendi ponti vitáján Florin Birta polgármester elmagyarázta, hogy ezzel az adásvétellel az utolsó tulajdonjogi akadály is elhárul a futballpálya megépítése elől. Emlékeztetett arra, hogy volt már egy tulajdonjogi pere a városnak egy másik, a leendő stadion helyszínén telekkel rendelkező céggel, de néhány hónappal ezelőtt sikerült megegyezni, azaz megvásárolni azokat az ingatlanokat, és most ugyanez történik, hiszen a Bancar cég végül eladja a városnak a Coloseum rendezvénytermet, a gyárcsarnokot és az ott lévő több kisebb építményt is magában foglaló telket. Az elöljáró elmondta azt is, hogy ezzel az adásvétellel a célegyenesbe érkezett a projekt megvalósítása, ugyanis a teljes dokumentációt elküldték már az Országos Befektetési Vállalatnak (CNI) az összes szükséges engedéllyel együtt. A projektet még engedélyeznie kell magának a CNI-nek, továbbá lesz egy másik jóváhagyás is, amit több minisztérium fog megadni, azt követően kormányhatározat kell szülessen a beruházás megvalósításáról. A polgármester elmondta azt is, hogy az adásvételi összeget két részletben fizetik ki a tulajdonosnak: az elfogadott határozat szerint az első, 2,7 millió eurós összeget rögtön az adásvételi szerződés után fizeti ki a város, 680 ezer eurót pedig egy későbbi időpontban, de legkésőbb 2025 március 30-ig. A megegyezés része az is, hogy a rendezvényterem jövő év végéig működhet még és a használatáért az akkor már nem tulajdonos hanem csak üzemeltető cég nem kell bérleti díjat fizessen az önkormányzatnak. Az adásvételre vonatkozó határozattervezetet vita nélkül, két tartózkodás mellett fogadta el a helyi tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában