Sajtótájékoztató

2024.04.30. 14:09

Emberközpontú városvezetést szeretnének

A terveikről tartottak közös sajtótájékoztatót kedd délelőtt az RMDSZ Sas-palotabeli székhelyén Biró Rozália nagyváradi polgármesterjelölt, Szabó József frakcióvezető és Pető Dalma helyi önkormányzati képviselő.

Ciucur Losonczi Antonius

Biró Rozália polgármesterjelölt kifejtette: egy olyan tanácsosjelölti lista lett összeállítva, mely minden fontos területet lefed, a mandátumra pályázók pedig tapasztalattal rendelkező, közösségépítő szakemberek. A polgárok igényeit feltérképezve olyan prioritások megvalósítását tűzték ki célul, melyekre valóban igény mutatkozik. Véleményük szerint humánusabb, családbarát, élhetőbb Nagyváradra van szükség, és olyan városvezetés kell, mely értékként tekint az emberekre, megbecsüli az épített örökséget és felkarolja a tehetségeket, mert „együtt vagyunk erősek”. Támogatni kell az egyéni vállalkozásokat, idősotthonokat, illetve a fogyatékkal élők számára nappali gondozóközpontokat működtetni, segíteni a nagycsaládosokat, a gyermekeiket egyedül nevelő szülőket, a szociálisan hátrányos helyzetben levőket, nemzetközi rangúvá tenni Nagyváradot, sorolta Biró Rozália a terveket.

Szabó József frakcióvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a polgármesteri hivatal piramishelyiségében nincs magyar nyelvű ügyfélszolgálat. A jelenlegi városvezetés legtöbbször úgy hozza meg a tanácsi határozatokat, hogy nem konzultál előtte az érintettekkel, s az emberek csak utólag értesülnek az életüket befolyásoló döntésekről. Az online adóbefizetési platform gyakran használhatatlan, s nehézkes a kapcsolattartás a lakótársulásokkal. „A lakosság valós igényeire való tekintettel pályázzanak különböző pénzforrásokra, és észszerűen költsék el a megnyert összegeket!”, javasolta Szabó József. Azon véleményének is hangot adott a tanácsosjelölt, hogy erősíteni kellene a Nagyvárad és a Debrecen közti kapcsolatokat a határ menti együttműködés jegyében. Meg kell őrizni a belváros patináját, és élettel megtölteni a tereket, de a negyedben lakók problémáira is oda kéne figyelni.

Pető Dalma tanácsosjelölt szerint „olyan városvezetés kell, mely nem építőipari vállalatként üzemel”, hanem gondoskodó és támaszt nyújt a rászorulóknak. Díjazza és értékeli a kiemelkedő teljesítményt, felkarolja a tehetségeket, gyermekbarát, és a tömegsportolásban rejlő lehetőségeket is kiaknázza.

Végül Biró Rozália bejelentette, hogy magyar szakemberek ingyenes fogadóórákat fognak tartani ezentúl az RMDSZ-székházban. A sort Víg Hajnalka nyitja, akitől minden hétfőn 17 órától lehet tanácsot kérni telekkönyvi és kataszteri ügyekben, feliratkozás a 0259/432-884-es telefonszámon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában