Nagyszabású terv

2024.05.01. 14:33

Jövőre kezdődhet a nagyváradi vasútvillamos-vonal kiépítése

Lakóépületeket nem sajátítanak ki a nagyváradi vasútvillamos-vonal (tram-train) kiépítésekor, de a Lacul Roșu utcai autómosót fel kell majd számolni miatta. A munkálatok jövőre kezdődhetnek el és 2027-ben be kell fejeződjenek.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás 

Igyekezni kell a nagyváradi vasútvillamos-vonal kiépítésével, mert a kivitelezési határidő 2027. Ezért a projektet előkészítő nagyváradi és Bihar megyei önkormányzat azt tervezi, hogy jövőre már el is kezdi a tavaly év végén ismertetett projekt kivitelezését. „Rövidesen megkapjuk a megvalósíthatósági tanulmányt, ezt követően jóváhagyjuk a kisajátítási nyomvonalat és benyújtjuk a finanszírozási kérelmet” – nyilatkozta Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke. „A tender ősszel zárul le, és a munkálatok jövő tavasszal kezdődhetnek” – tette hozzá. A Bihar Megyei Tanács és a Román Államvasutak (SNCFR) közös projektjének megvalósítását támogatja a Szállításügyi Minisztérium, így a finanszírozás gyakorlatilag biztosítva van. A nagyszabású, 235 millió euróra becsült költségvetésű beruházás magába foglalja vasútvillamos-vonalak kiépítését a Nagyvárad Metropolisz Övezetben, illetve ezek összekötését a váradi villamospályákkal. Az elképzelés az, hogy a Nagyvárad és Félixfürdő–Kardó, valamint a Nagyvárad és Szentandrás között lévő, jelenleg használaton kívüli vasúti síneket átalakítják tram-train vonalakká, továbbá meghosszabbítanák a vonalakat Körösszegig, Borsig és a váradi reptérig, illetve építenek majd egy tram-train vonalat a nagyállomás és a rogériuszi villamosvonalak között a Ștefan cel Mare sugárúton és a Lacul Roșu utcán. Ilyesfajta közlekedésére teszik alkalmassá a vonatsíneket a Nyugati és a Velencei vasútállomás közötti szakaszon, továbbá gyalogos alul- és felüljárókat építenek az új vonalak mentén több helyszínen. Nyolc hibrid, azaz áramszedővel és akkumulátorral működő vasútvillamost vásárolnak, és további öt olyat, amelyek mind a CFR, mind pedig a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat elektromos hálózatát tudják használni.

Fotó: Alexandru Nițescu


A lakosokat különösen a Ștefan cel Mare úton és a Lacul Roșu utcán kiépítendő vonal aggasztja. A Lacul Roșu utca közepén egyvágányú, öt méter széles vonal fog épülni, ezért az utca közepén húzódó zöldövezet keskenyebb lesz, illetve felszámolnak a jelenleg a zöldövezet mentén húzódó parkolóhelyek közül mintegy huszonötöt. A Corneliu Coposu utcából kiinduló új vonal végighalad majd a Lacul Roșu utcán, és annak másik végén a jelenleg ott álló autómosó helyén fog rákanyarodni a Ștefan cel Mare sugárútra, majd onnan a nagyállomáshoz fut be. Az ottani lakók azt nehezményezik, hogy eleve meg se kérdezték őket arról, hogy tetszik-e nekik az ötlet, és mint most utólag kiderült, nem mindenki lelkesedik érte. „Mintha nem lett volna elég nekünk a McDonaldʼs étteremből származó zaj, most már villamosunk is lesz” – panaszkodott a Bihoreanul hetilapnak egy ottani lakos. Nagyon aggódnak az ottani házak tulajdonosai is, akik attól félnek, hogy a város kisajátítja és lebontja majd otthonaikat, hogy a helyükön parkolóhelyeket alakítson ki a tömbházakban lakók számára.

Fotó: Alexandru Nițescu

A város és a megye elöljárói próbálják nyugtatni a kedélyeket. „A Lacul Roșu utcai vasútvillamos-vonal a meglévő park szélén, a város tulajdonában lévő területen fog haladni” – mondta Mircea Mălan, míg Florin Birta, Nagyvárad polgármestere leszögezte: „Semmit nem fogunk lebontani, sem a vasútvillamos-vonal, sem a parkolók miatt. És megoldást fogunk találni a felszámolandó parkolóhelyek pótlására”. Az autómosót illetően azonban más a helyzet, a polgármester ugyanis kijelentette: „Az autómosó nem működhet párhuzamosan az építkezéssel. Ha elkezdődnek a munkálatok, akkor mennie kell”. A polgármester hozzátette, hogy az egyetlen kisajátítás Váradszőllősön lesz, néhány Morii utcai kert érintett, de itt építmények nincsenek, amelyeket le kellene majd bontani. Egyes lakók azt is nehezményezik, hogy a vasútvillamos több zajt és nagyobb zsúfoltságot eredményez majd azon a környéken, ami miatt csökkenni fog az ottani ingatlanok értéke, de az ingatlanközvetítők szerint ennek éppen az ellenkezője igaz: ha a lakóépületek közelében ki van építve a közszállítási infrastruktúra, az emelni, nem pedig csökkenteni szokott az árakon. Egyébiránt április elején a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség komolyabb viták nélkül jóváhagyta a projektet ismertető memorandumot. „Többnyire meglévő vonat- és villamosvonalakat korszerűsítenek majd, így nem volt vita” – jegyezte meg Sanda Mercea, az ügynökség igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában