Konferencia

2024.05.23. 16:32

Animációs konferencia zajlik a PKE-n

A magyar animáció megteremtésének 110 éves évfordulója alkalmából szerveztek konferenciát a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen. Az aniMéter című rendezvényen partiumi és erdélyi animációs szakemberek, stúdiók mutatkoznak be.

Forrás: Facebook/PKE Művészeti Tanszék, Nagyvárad

János Piroska

Az első alkalommal megszervezett konferencia célja kapcsolatot teremteni a PKE jelenlegi képzőművészeti szakos hallgatói és a munkaerőpiacon már elhelyezkedett egykori hallgatók, valamint partiumi és erdélyi animációs stúdiók között – tudtuk meg Balázs Zoltántól, a PKE Művészeti Tanszékének vezetőjétől, az esemény kurátorától. A hálózatépítést szolgáló eseményen bemutatkozott a székelyudvarhelyi Legendárium Animációs Stúdió, a szatmári Funday Animation Stúdió és a csíkszeredai Unigoat Studio, de Radu Vasile Igazság beszélt a bukaresti Animafilm stúdió és a I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem animációs képzéséről is. A Festum Varadinum utórendezvényeinek sorába illeszkedő kétnapos konferencia megnyitóját csütörtök reggel tartották, a megjelenteket a felsőoktatási intézmény képviseletében dr. Maior Enikő rektorhelyettes köszöntötte, kiemelve: értéke és jelentősége van annak, hogy beszélhetünk magyar, partiumi vagy erdélyi animációról, illetve lényegesek azok a szakmai alkalmak, amelyek ezt a kérdéskört járják körbe. Meleg Vilmos, a Festum Varadinum Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: a rendezvény számára fontos, hogy az iskolák, illetve néhány év óta a PKE is bekapcsolódik az értékeket felmutatni szándékozó eseménysorozatba. Hozzátette: a Festum Varadinum közel 250 eseménye kapcsán mindegyik esetben a kezdeményezőkészséget és ügyszeretetet tapasztalta.

A konferencia első felszólalói a székelyudvarhelyi Legendárium Animációs Stúdió tagjai voltak: azt követően, hogy Fazakas Szabolcs rendező, a kezdeményezés ötletgazdája bemutatta a stúdió létrejöttének történetét, premierként levetítették az Orbán Balázs életéttörténetén alapuló A csontbáró című, készülőben levő tízrészes animációs sorozat első részét. Az alkotás hús-vér emberként, amolyan Indiana Jones-ként szeretné bemutatni a kalandos életű, legnagyobb székelyként emlegetett Orbán Balázst, aki a köztudatban elsősorban Székelyföld leírásáról ismert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában