Kötetbemutató

2024.05.22. 15:03

A kézírás jelentőségéről szóló könyvet mutattak be

A 32. Festum Varadinum keretében május 18-án, szombaton a Tibor Ernő Galériában családias környezetben került bemutatásra Oláh Erzsébet grafológus legújabb könyve, amely az Oka van címet viseli.

Voiticsek Ilona

A megjelenteket a galéria vezetője Csathó Töhötöm képzőművész köszöntötte, majd átadta a szót Bagosi Éva micskei tanítónőnek, aki röviden szólt a szerző munkásságáról. Ezt követően közérthető módon összeállított vetített képes előadás keretében ismertette a könyvet. Megtudhattuk, hogy Oláh Erzsébetnek cikksorozata jelent meg a Partium Rádió weboldalán az Egészségsarok című rovatban, valamint élő adásban mutatta be a grafológia alkalmazási területeit. A Romániai Grafológiai Egyesület által 2013-ban szervezett második országos grafológiai konferencia munkáit bemutató kiadványban román nyelvű cikket közölt Bucuria de a crea din perspectivă grafologică (Az alkotás öröme grafológiai szemszögből) címmel. 2017-ben jelent meg az Alkotók öröme öröm-e? Nagyváradi arcok a grafológia tükrében, 2023-ban pedig a Kötődések című könyve.

Bizonyára oka van annak, hogy a könyv bemutatására a szerző egy tanítónőt kért fel, hiszen a pedagógusok szembesülnek leginkább korunk egyik meghatározó kihívásával: a kézírást megtanítani a különféle műszaki eszközök világában, amikor már a gyermekek is a billentyűzet és a képernyők vonzásában élnek. A pedagógusok felelőssége, hogy ne csupán tudásanyagot adjanak át, hanem a gyermekek személyiségét is formálják. Amikor a gyermek írni tanul, sok képessége fejlődik ki és visszajelzést ad arról, hogy mi zajlik lelkében. Bizonyos agyi pályák, rendszerek csak a kézírás tanulása, gyakorlása által aktiválódnak, fejlődik a kreativitás. Jogos a szülők, nagyszülők aggodalma, hogy mi történhet a gyermekekkel, ha nem tanulnak meg rendesen kézzel írni és nem gyakorolják, fejlesztik ezt a készséget? A figyelem, az összpontosítás képessége nem fejlődik. Az információkat eléri a telefon, számítógép által, de ez kevés ahhoz, hogy a tudás beépüljön, gyakorlatban alkalmazható legyen. Tehát, gyermekkorban meghatározó készségeket veszíthetnek el és függőség alakulhat ki a gépekkel szemben. Az emberi agyat károsan terheli az információáradat, sablonossá, szegényessé válik a szókincs. Kérdés, hogy készen áll-e az ember idegrendszere igazodni mindahhoz, amit mesterségesen létrehozott? A könyvben különböző korú informatikusok kézírása által vizsgálja a szerző azt, hogy a hosszú időn át végzett digitális munka milyen nyomot hagy az ember személyiségében, viselkedésében.
A könyv születésének is oka van: a szerző „missziójának” érzi a írástanulás és a kézzel írás fontosságának hirdetését. Oka van annak, hogy a kézírás évszázadok óta létezik. Értéket képvisel, az írás által jutnak kifejezésre gondolataink, viselkedésünk, általa átörökítjük ismereteinket, tapasztalatainkat. „A kézírás legyen egy örök időre megmaradó érték, gyakoroljuk, használjuk, alkalmazzuk és mentsük át az utánunk következő generációk részére. Aki ír, az részesévé válik az írás élményének. Rossz döntésekkel ne fosszunk meg senkit a kézzel írás és az egyéni fejlődés lehetőségétől. (…) A kézírásunk értékes, mint a kagylóba zárt igazgyöngy, és mindenkit érint, közügy. Tartsuk meg tehát és tegyünk róla, hogy megmaradjon a mindennapi gyakorlatban. Figyeljünk a helyesírásra, őrizzük, védjük meg az írás tisztaságát. Ezáltal a gondolataink tisztaságát és a cselekedeteink helyességét tudjuk elősegíteni” – bátorít Oláh Erzsébet Oka van című könyvében. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában