Író-olvasó találkozó

2024.02.04. 14:05

Csávossy György István „borversei”

Az 1953-ban Kolozsváron született Csávossy György István édesapja nyomdokain haladva közel két évtizedig az erdélyi, partiumi borászatban dolgozott. Jelenleg nyugdíjas, Nagyváradon él, rendszeresen bírál borversenyeken. Verseskötetei: Apám könyve (2020), Múló nyár bora (2022), Maci mese (2022), Ó, ne szólj meg, olvasó (2022). És a legújabb: Vinum aeternum, ami az AB ART Kiadónál jelent meg a múlt évben, Győrfi András illusztrációival. Ezzel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, olvasók február 7-én 17 órától az újonnan megnyílt nagyváradi Román–Magyar Kulturális Központban, ami a Kolozsvári út 85. szám alatti, átalakított és felújított egykori váradvelencei római katolikus kultúrházban működik.

Ambrus Lajos író, szerkesztő kötetajánló soraiból idézünk: „Csávossy György István könyvében mintha Csokonai Vitéz anakreóni verseiben lapoznál: víg múzsa, szerelem, szabadság és bor. Vagy Krúdy apánk nyomán járnád a régi szőlőhegyeket – behorpadt pinceajtókon lépnél be, és öreg borok aranyfénye csillanna elő a homályból. Régi, patinás nevek és díszletek bukkannának fel, melyek a költő Csávossy életét és versidejét keretezik. Magura, Csombord, Padalja; a párás Maros menti őszi reggelek, régi szüretek még régebbi mámora. Amikor minden életromlás ellenére rend volt. Amikor minden együtt: fegyelmezett szőlősorok, illatos szőlővirág, életerő és ifjúság: s mindannak az ígérete, melyről a vándor poéta írt emlékezetes dalokat. Lassan elfelejtett bornevek közt: bakator, plébános, magyarádi mustos, magurai bor, majd bronzpatinás olaszrizling. S az enyedi pincéből előkerülő tizenhat éves tramini.”

A költővel és borverseivel tehát szerdán délután találkozhatnak azok, akik elfáradnak a Templom tér melletti kultúrházhoz, gyalogosan, gépkocsival vagy a 16- és 17-es buszokkal. A rendezvény szervezői a Várad folyóirat és a Szent László Egyesület, a házigazda partner a Bihar Megyei Könyvtár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában