Megbeszélés

2024.04.28. 15:16

Nagyváradon járt a finn nagykövet

Nagyváradra látogatott Finnország romániai nagykövete, aki az önkormányzat és az állami egyetem vezetőivel is találkozott.

Forrás: PMO

BN-összeállítás

Florin Birta váradi polgármester és Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke csütörtökön fogadta Leena Liukkonent, Finnország romániai nagykövetét, akit Mircea Hoțoleanu, az észak-európai ország kolozsvári konzulja is elkísért. A látogatás fő célja a két ország közötti kétoldalú kapcsolatok erősítése volt, különös tekintettel a helyi közigazgatás és a városban működő vagy működni kívánó finn cégek együttműködésére. A finn nagykövet hangsúlyozta ezen beruházások fontosságát a régió gazdasági növekedése és a munkahelyteremtés ösztönzése szempontjából, a Nokian Tyres vállalat mintájához hasonlóan. Kiemelte továbbá, hogy lenyűgözi a város fejlődési üteme, és ezt a gyakorlati modellt más romániai városokban is alkalmazni kellene. A megbeszélés egy másik fontos pontja a turizmus volt, valamint a város és Bihar megye külföldön való népszerűsítésének lehetőségei. Florin Birta ezzel összefüggésben megemlítette az új légi járatokat, amelyek Nagyváradot Európa és a világ legjelentősebb városaival kötik össze, és amelyek rendkívüli lehetőséget jelentenek a város gazdasági és turisztikai fejlődése szempontjából.

 

A találkozó másik fontos témája a két ország közötti oktatási és tudományos csereprogram volt. A nagykövet hangsúlyozta a finn hallgatók fokozott érdeklődését a váradi egyetem orvostudományi kara iránt. Az oktatásról szóló megbeszélés a Nagyváradi Állami Egyetemen folytatódott, ahol a vendégeket Constantin Bungău rektor fogadta, az Orvos- és Gyógyszerésztudományi Kar dékánhelyetteseivel együtt. A találkozón több Váradon tanuló finn hallgató is jelen volt. A diplomáciai képviselő arról számolt be, hogy Nagyváradon több mint száz finn állampolgár él. Többségük egyetemista, de köztük vannak a Nokian Tyres gumiabroncsgyártó alkalmazottai is. Így az országban Nagyváradon él a legnagyobb finn közösség, többen, mint a fővárosban.

Tíz éve kezdtek finn egyetemisták Nagyváradra érkezni, többségüket az angol nyelvű orvosi tanulmányi programok vonzották ide – mondta el Gabriela Ciavoi dékánhelyettes. A továbbiakban a romániai egyetemi oktatás kihívásairól beszéltek a vendégek és a házigazdák, majd a nagykövet bejelentette, hogy szavazókörzetet hoznak létre Nagyváradon finn honfitársaiknak, hogy ők is részt vehessenek az európai parlamenti választásokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában