Jelöltek

2024.04.28. 17:22

Iktatták az RMDSZ-es jelöltlistákat Nagyváradon

A Bihar megyei RMDSZ vasárnap délután iktatta a megyeházán, majd a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalban a tanácsosjelölti listákat, illetve a megyeitanácselnök- és polgármester-jelöltségi dossziékat.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

A megyeitanácsos-jelölti listára több mint 25 ezer, míg a városira közel 3 ezer támogatói aláírás gyűlt össze. Bihar megyében egyébként 50 közigazgatási egységben állít listát az RMDSZ, és 31 helyen indít polgármesterjelöltet, hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet az iktatások után tartottak a Fekete Sas-palotabeli székházban.

Fotó: Alexandru Nițescu

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke azt mondta: olyan javaslataik és projektjeik vannak mind a megyére, mind Váradra vonatkoztatva, melyek mindenkit megszólítanak, nemzetiségtől függetlenül. Megvalósíthatóak, a jövőbe tekintenek, és javítanák az életminőséget. Arról is beszélt: országos szinten 280 polgármesterjelöltet indít az RMDSZ, és akkor lenne elégedett, ha legalább 200 helyen nyernének, illetve minimum négy megyei önkormányzatnak RMDSZ-es vezetője lenne. Az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban kifejtette: nem az EU-val van probléma, hanem annak vezetőivel. Ezért van szükség változásra Brüsszelben, és ott kell lenni, amikor a döntéseket hozzák, hogy az erdélyi magyarok képviselői is bele tudjanak szólni a dolgok alakulásába.

Fotó: Alexandru Nițescu

Biró Rozália váradi polgármesterjelölt öt irányvonalat említett a programjából: ember- és családközpontú város; erős magyar vállalkozói réteg; egészséges, bátor és szabad fiatalok; Oradeát ellensúlyozó Nagyvárad, és „város, kinek nem látni mását”. Hangsúlyozta: oda kell figyelni az idősekre, a fogyatékkal élőkre, fel kell karolni a tehetséges diákokat, élhetőbbé tenni a várost, s partnerségre törekedni a privát szférával, az egyházakkal, a tanintézményekkel.

Fotó: Alexandru Nițescu

Cseke Attila megyeitanácselnök-jelölt felidézte, hogy amíg az RMDSZ kormányon volt, az általa vezetett fejlesztési minisztérium 582 beruházást hagyott jóvá Bihar megyében, és több mint 1 milliárd euró érkezett ide. Kitért arra is: a statisztikai kimutatások szerint az a tendencia, hogy a városi agglomerációkban élők száma csökken, míg a vidéki lakosság száma emelkedik, mindkét környezetet fejleszteni kell tehát, egyaránt oda kell figyelni rájuk. Kiegyensúlyozott fejlődésre van szükség, hiszen minden közösség egyaránt fontos, mindenkire szükség van – fogalmazott. Elmondta azt is: együttműködést javasol a polgármestereknek, nem lesz főnök-beosztott a viszonyuk. Példaként említette, hogy megyei program keretében finanszíroznák a településrendezési terveknek az elkészítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában