Beruházás

2024.04.28. 12:07

Gázhálózat-bővítéseket hagytak jóvá

Illusztráció

Fotó: Valery Voennyy

Ciucur Losonczi Antonius

Rendes havi közgyűlését tartotta péntek délután a megyeháza dísztermében a Bihar megyei önkormányzat képviselő-testülete. A napirendi pontok közt olyan előterjesztések is szerepeltek, melyeknek a tárgya a gázvezetékek kiépítése volt Vámosláz (Chișlaz) és Drágcséke (Drăgești) községekben. A társfinanszírozás értéke egymillió lej mindkét közigazgatási egység esetében. „Ezek a projektek hozzájárulnak a helyi közösségek életszínvonalának a növeléséhez, gazdasági fejlődéséhez. Azok a falvak és városok, ahol létezik gázszolgáltatás, vonzóbbak a befektetők számára. A fa tüzelőanyagot egyre nehezebb beszerezni, és különben is, természetellenes, hogy emiatt kiirtsuk az erdőket, ezért meggyőződésem, hogy a rendelkezésünkre álló legjobb megoldás a gázhálózatnak a bővítése” – közölte az ülésvezető Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke.

Az anyaghoz mellékelt dokumentáció szerint a vámoslázi projekt becsült költsége bruttó 63 millió lej, míg Drágcséke községbe több mint bruttó 38 millió lejbe kerül a gáznak a bevezetése. A Bihar Megyei Tanács 2021 óta futtat egy olyan többéves programot, melynek értelmében társfinanszírozza azokat a városokat és községeket, amelyek gázberuházásokat akarnak megvalósítani. A megyei önkormányzat minden évben egymillió eurót különít el a költségvetésében erre a célra, mely körülbelül öt vagy hat helyhatóság támogatását teszi lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában