Népszerű

2023.05.07. 14:58

Gyorsan fogynak a bérletek a júniusi Sounds of Oradea fesztiválra

Az idei Sounds of Oradea (SO), azaz Nagyvárad Hangjai fesztivál június 16–18. között zajlik, mely immár a második kiadás, közli tájékoztatójában a Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (Visit Oradea/APTOR).

Forrás: Visit Oradea/APTOR

Tóth Gábor

Kétségtelenül José Cura világhírű operaénekes a legattraktívabb név az SO idei négykoncertes palettáján, ami a kínálatot elnézve akár SA is lehetne (Sounds of Argentina és/vagy America). A tavaly augusztusban debütált sorozat idén két hónappal korábbra került naptárilag. Művészeti vezetője továbbra is az a David Giménez Carreras karmester, akit néhány éve behatóbban ismerhet itteni fellépései által mind a váradi közönség, mind pedig az idei fesztivál hangszeres alapját is szolgáló nagyváradi filharmónia szimfonikus zenekara. A Visit Oradea nem sok energiát pazarol a meghívottak és a koncertműsorok részletesebb ismertetésére, összefoglalva főként az tudható meg tőlük, hogy mindenki világhírű, de nagyon úgy tűnik, hogy a tartalom ismerete nélkül is villámgyorsan fogynak elővételben az 50, 60, 80, 90 lejes jegyek, s főként a teljes sorozatra érvényes 140 és 200 lejes bérletek. Aki nem akar lemaradni, a www.iabilet.ro oldalon igyekezzen vagy a filharmónia jegypénztáránál érdeklődjön időben. További részletekkel a műsorról és a művészekről talán bővül majd az elkövetkezőkben a két hivatalos tájékoztató internetes felület is: soundsoforadea.com és facebook.com/soundsoforadea. Egyelőre írjuk, amit maga a Visit Oradea is megosztásra méltat, apró kiegészítésekkel (pl. zeneszerzők).

* Június 16-án 20 órakor a Szent László téren American Classics Nights koncert lesz, az angol többes szám senkit ne tévesszen meg, egyetlen koncertről van szó – West Side Story, Egy amerikai Párizsban, Rhapsody in Blue, tegyük mi hozzá, Bernstein, Gershwin. A karmester az Argentínában (Salta), Frankfurtban és Dubrovnikban is rezidens izraeli Noam Zur, a szólista Lorena Puican, muzsikál a váradi filharmónia zenekara, de hogy a Rhapsody in Blue szólistája milyen zongorista lesz, azt nem tudni.

* Június 17-én, 14 órakor a római katolikus székesegyházban a sorozat egyetlen ingyenes koncertje: Ariel Ramírez (1921–2010) argentin zeneszerző Kreol miséje (1964), továbbá más szerzők (Alberto Ginastera, Carlos Guastavino). Remélhetőleg majd az érdeklődés mértékét és a rendelkezésre álló helyek számát is összhangba hozza idejében a Visit Oradea ezzel az ingyenességgel. Közreműködik egy argentínai hagyományos zenét játszó zenekar, vezényel a zeneszerző fia, Facundo Ramírez, énekel Reinaldo Droz venezuelai tenor és a váradi filharmónia kórusa.

* Szintén június 17., de már este 20 óra: Vanessa Perez és Kristhyan Benitez zongorakettősének koncertje. Nem derül ki a „piano duo” megnevezésből, hogy beszerez-e a színház majd két koncertzongorát, vagy négykezesről van-e szó, de annyit megtudhatunk, hogy az előadók majd „lassú tűzön párolnak” (A fuego lento – ez a koncert címe) latin-amerikai muzsikára adaptált klasszikus zenét.

* Fesztiválzárásként, június 18-án, 20 órakor a Szent László téren ott lesz személyesen José Cura világhírű argentin tenor, vele színpadon majd egy cseh mezzoszoprán is, Ester Pavlů, vezényel David Giménez Carreras, az áriákat, duetteket kíséri a filharmónia zenekara. Lesz Carmen, Aida, Parasztbecsület, Bajazzók, tegyük megint hozzá a szerzőket, Bizet, Verdi, Mascagni, Leoncavallo. Fesztiválra fel tehát kedves érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában