Megemlékezés

2023.05.23. 14:29

Emlékmenet Nagyváradon

A Nagyváradról deportált zsidókra emlékezve tart emlékmenetet a Körösvidéki Múzeum, partnerségben a Nagyváradi Zsidó Hitközséggel, a Bihar Megye Tanáccsal, Nagyvárad Polgármesteri Hivatalával, illetve az Anton Berlescu tábornok Megyei Csendőrfelügyelőséggel. Az emlékezés menete (Marșul Memoriei) elnevezésű rendezvényen a résztvevők május 25-én, csütörtökön 12 órakor találkoznak a Zárda (Mihai Viteazul) utcai ortodox zsinagóga előtt, ahonnan a menet a következő útvonalon halad: a deportáltak emlékműve – Vámház (Evreilor Deportați) utca – Rhédey-kert (Nicolae Bălcescu park) – Heyman Éva szobra. A megemlékezésen részt vesznek a Nagyváradi Művészeti Líceum, a Betel Pünkösdista Teológiai Líceum, az Emanuil Gojdu Főgimnázium, az Ady Endre és az Aurel Lazăr Elméleti Líceum diákjai, ugyanakkor minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Május 23-án volt 79 éve annak, hogy megkezdődött a nagyváradi zsidók deportálása: az első ilyen vonatszerelvény 1944. május 23-án indult, összesen 3110 személlyel, az utolsó pedig június 27-én hagyta el a várost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában