Tanácsülés

2023.02.01. 15:31

Új székhelyet kap a megyei igazságügyi orvostani intézet

A nagyváradi szülészet mellett kap majd helyet a Bihar Megyei Igazságügyi Orvostani Intézet, amely jelenleg meglehetősen mostoha körülmények között dolgozik.

Forrás: PMO

Pap István

A nagyváradi önkormányzat a Mierlei utca és az Averescu út által közrezárt területet szemelte ki arra, hogy ott épüljön meg az új igazságügyi orvostani intézet. Ehhez az ottani ingatlanokat meg kell szerezni, le kell bontani, majd fel kell építeni az új épületet. A Nagyváradi Helyi Tanács keddi ülésén elfogadta azt a határozatot, mellyel az önkormányzat hivatalosan is kifejezi szándékát ennek a közérdekű beruházásnak a megvalósításához. A tanácsülés előtti sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester elmondta, hogy egy olyan helyszínt kerestek, ami valamelyik váradi kórházépület közvetlen közelében van, így esett a választás végül a szülészet-nőgyógyászat melletti, Mierlei utcai területre, ahol összesen 2280 négyzetméternyi telek van. A terület egyelőre két részre van osztva. Az egyik, 1220 négyzetméteres telken 718 négyzetméter a város tulajdonában van, a többi állami tulajdon. Ugyanitt van három lakás is, ezek magántulajdonban vannak. Az elfogadott határozattervezet értelmében a helyi tanács áldását adta arra, hogy az egyik lakást azonnal, a másik kettőt pedig a közeljövőben vásárolja meg a város, de lassan-lassan a másik telekrészen lévő, magántulajdonú ingatlanokat is meg fogja szerezni az önkormányzat. Miután meglesz a telek, és lebontják az ottani építményeket, az igazságügyi orvostani intézet elkészíti a megvalósíthatósági tanulmányt, a helyi önkormányzat pedig finanszírozási forrást szerez majd a megvalósításra. „Meglátjuk, hogy tudunk-e európai uniós forrást szerezni, vagy teljes mértékben a helyi költségvetésből fedezzük a költségeket” – fogalmazott az elöljáró. A helyi tanács egyhangúlag elfogadta az említett határozattervezetet, melyben szerepel az is, hogy az önkormányzat megveszi az ottani egyik lakást 59 ezer euróért.

Forrás: PMO

Áldatlan állapotok

A megyei orvostani intézet jelenleg a Kolozsvári út 50. szám alatt működik a nagyváradi zsidó hitközség tulajdonában lévő, a két világáború között épített ingatlanban. Mint arról korábban a Bihoreanul hetilap beszámolt, áldatlan állapotok uralkodnak ott: az ablakok nem nyílnak, mert be vannak szegezve, a vakolat leesett, a falak salétromosak, a fűtés nem működik és az elektromos hálózat is nagyon régi már. Az igazságügyi orvostani intézetbe egyébként nemcsak az elhunytakat szállítják, de itt vizsgálják meg a közlekedési balesetek, bűncselekmények sérültjeit, illetve az orvosi műhibákat elszenvedett pácienseket is.

Forrás: PMO

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában