Közlekedés

2022.10.17. 10:05

Intelligens útkereszteződések Nagyváradon

A nagyváradi önkormányzat olyan "intelligens közlekedési rendszereket" fog vásárolni az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében, amelyek a közúti jelzőlámpák jelzéseit aszerint fogják változtatni, hogy mekkora a torlódás az utakon.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A nagyváradi helyi tanács csütörtöki rendkívüli ülésen hagyta jóvá az Intelligens Közlekedési Rendszer (ITS) beszerzésére vonatkozó két határozattervezetet, amelyek a város három fontos közlekedési övezetében kell majd könnyítsék a közlekedést. A két megszavazott határozattervezetben összesen 27 kereszteződés és gyalogátkelőhely van megemlítve, amelyeket korszerűsítenek és olyan intelligens jelzőlámpákkal látnak el, amelyek a legzsúfoltabb, legforgalmasabb útiránynak adnak elsőbbséget – magyarázta Florin Birta polgármester a tanácsülés elején. A modern rendszernek két funkciója van, egyrészt monitorizálja és irányítja a forgalmat, másrészt pedig valós időben mutatja meg a sofőröknek azt, hogy hol van torlódás, amelyeket így az autósok időben el tudnak kerülni. Az elfogadott tanácsi határozatok szakjelentése szerint a város két pontján információs pannókat helyeznek el, melyek kijelzőjén bizonyos útvonalak időtartamát fogják feltüntetni (például: Aradi út – Decebal út – központ 5 perc). Az ehhez szükséges adatokat a város huszonnégy pontján kihelyezett, a közúti és gyalogosforgalmi adatok gyűjtésére alkalmas videoérzékelőktől kapják majd. Ezeknek az adatoknak az alapján forgalmi terveket készítenek, és ezeket közlik a közlekedési lámpákat vezérlő gépekkel – olvasható a döntésekről szóló jelentésben. A beruházás költségvetése 5,2 millió lej. Ebből az összegből kihelyeznek egy-egy elektronikus tájékoztató pannót az Aradi úton és a Borsi úton, továbbá a Kolozsvári úton felújítanak tizenöt gyalogátkelőhelyet, ezekhez zömében gombnyomásra működő villanyrendőrt helyeznek ki, további nyolc gyalogátkelőt és útkereszteződést modernizálnak Rogériuszon, tizenkét kereszteződést pedig a Vitéz (Decebal) úton és környékén, illetve a Szent László hídnál és a Kert (Avram Iancu) utcán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában