Díjátadó

2022.05.26. 07:09

Átadták a Wagner Nándor-díjakat a PKE-n

Közel negyven fiatal képzőművész nevezett be idén a Wagner Nándor nagyváradi szobrászművész emlékére szervezett megmérettetésre, melynek díjátadóját kedden délben a Partiumi Keresztény Egyetem amfiteátrumában tartották.

Fotó: Pikó Stefánia

Pikó Stefánia

Nehéz dolga volt idén a zsűrinek a beküldött pályamunkák elbírálásában, jegyezte meg dr. Bökös Borbála dékán köszöntőbeszédében a Wagner Nándor-díjak kiosztójának kezdetén, miután Nyíri Enikő PR- és sajtóreferens köszöntött minden vendéget és résztvevőt. A dékán elmondta, személyes megtiszteltetésként éli meg, hogy részese lehet ennek az ünnepélyes alkalomnak, amelynek megvalósításáért köszönetet nyilvánított az Academia Humana Alapítványnak, amelynek elnöke, Kiss Sándor is díszvendége volt az alkalomnak, valamint a Pro Universitate Partium Alapítványnak is, melynek ügyvezető igazgatója, Pintér István volt jelen. 
A tehetséges hallgatók díjazása, alkotásra való ösztönzése a pályázat révén Wagner Chiyo asszony érdeme is, aki annak idején megalapította az évi 100.000 forint értékű díjat. A nemes felajánlást méltatta dr. Balázs Zoltán, a Művészeti Tanszék vezetője, aki szintén köszönetet mondott az említett két alapítványnak azok támogatásáért. 
A díjazottak megnevezése előtt dr. Kányádi Iréne egyetemi adjunktus, mint a zsűriző bizottság tagja, szintén szólt néhány szót az egybegyűltekhez. „Ez a nap nagyon fontos számunkra, megtiszteltetés, hogy a zsűri tagja lehetek és lehettem az elmúlt években, és láthatom, hogy ez a rendkívüli esemény mennyire ösztönzően hat a diákokra, hogy milyen jó munkák születnek évről évre” – fogalmazott. Hozzátette, a munkákon érződött, hogy inspirálta őket, és ihletet tudtak meríteni a pályázat idei témamegjelöléséből: Wagner 100. A témaválasztás oka, hogy idén száz éve született a szobrászművész, Nagyváradon. Kányádi Irénétől azt is megtudtuk, hogy álló- és mozgóképek is versenyben voltak, amelyeket ilyenformán két különböző kategóriába soroltak, illetve a díjazásokról is ennek fényében döntöttek.
„Hajrá diákok, hallgatók! Nagyon jó verseny volt!” – ezzel a felkiáltással szólította meg Kiss Sándor elnök a jelenlévőket, ünnepi beszédében örömét fejezve ki amiatt, hogy a járvány miatt sem volt szükséges megszakítani az évente megrendezendő verseny hagyományát. Kiemelte, a megmérettetés magas minőségéről, a munkák kiválóságáról árulkodik, hogy a zsűrinek valóban nehéz dolga volt a döntések meghozatalában. Bár ők felállítottak egy helyezési sorrendet, az alapítvány elnöke arra emlékeztette a diákokat, hogy nem feltétlenül kell személyesen egyetértsenek ezekkel a döntésekkel, főleg, hogy művészekről és művészetről van szó. Kiss Sándor a továbbiakban konstruktív megjegyzésekkel reflektált a beküldött munkákra, illetve Wagner Nándor munkásságáról, életéről beszélt, és többek között a szobrászművész özvegyének a Filozófia Kertben tett látogatásáról mutatott felvételeket.

Díjazások 

Az idei versenyt videó és kép kategóriákra osztották fel, ennek fényében a videó kategóriában dicséretet kapott Oros Krisztina és Ábrahám Kinga. A harmadik helyezést Ercse Zsuzsanna, a másodikat Szitai Ezsébet és Janó János érte el, az első díjat pedig Pintér-Koroknai Viktória kapta. Az állóképes munkák kategóriában dicséretben részesült Kakucs Dávid és Korodi Helga, a harmadik díjat György Attila, a másodikat Szabó Tamás, az első díjat pedig Bereczki Szidónia kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában