Kulturális program

2022.03.22. 07:48

Népművészeti találkozó Váradon

Népművészeti találkozót tartottak vasárnap délután a nagyváradi római katolikus püspöki palotában a Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítvány szervezésében.

Fotó:

Pap István

 

A magyar közmédia hozzájárul a magyarság kulturális értékinek fennmaradásához és tovább örökítéséhez, ennek érdekében hozta létre a Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítványt, amely a tehetséggondozásban vállalt szerepe mellett elkötelezett a hagyományok széles körű terjesztése iránt is. Ez utóbbi célkitűzés jegyében szervezték meg a nagyváradi népművészeti találkozót, melyről elöljáróban Eredics Gábor, a rendezvény megálmodója és fővédnöke, az alapítvány kuratóriumi elnöke, a Dankó Rádió csatornaigazgatója portálunknak elmondta, hogy ez a mostani műsor az eseménysorozat nyitó eseménye, és elképzelésük az, hogy felkeressék a Magyarországot körbe vevő nagyobb településeket. Az eseménysorozatnak két fontos üzenete van: a magyarság összetartozása, valamint a népek, közösségek közötti megértés és kölcsönös tisztelet erősítése. 

 

A találkozás helye

 

A műsor kezdetén Böcskei László megyés püspöki házigazdai minőségben köszöntötte az egybegyűlteket, kijelentve, hogy ez a rendezvény jó helyen van a püspöki palota alagsorában, mert itt a népzenén, a néphagyományon, a kultúrán keresztül az emberek kifejezik, azaz „közlik” magukat, és így egymást megismerve kerülnek közelebb egymáshoz és gazdagítják egymást. Eredics Gábor a műsor során többször is szólt a közönséghez, most csak azt a gondolatát emeljük ki, amelyet a Táncház Mozgalom jelentősége kapcsán mondott. Összevetve az előadóművészetet és népművészetet kifejtette, hogy az előadóművész, amikor szaval, zenél, mindig a költő, a zeneszerző szándékait tolmácsolja, de a népművészet azért csodálatos, mert olyan, mint az anyanyelv, amelyen kifejezzük magunkat. A népzenész, a néptáncos nem mást, hanem önmagát fejezi ki, mindig azt az állapotot osztja a meg a közösséggel, amelyet éppen meg akar fogalmazni. A Táncház Mozgalom jelentősége pedig abban rejlik, hogy nem engedte kiveszni a néptánc és a népzene nyelvét. „Ez a mozgalom a fiatalok számára lehetőséget adott arra, hogy a tánc és a zene anyanyelvi szinten tudjon beépülni a mindennapjaikba” – mondta az esemény kezdete előtt portálunknak Eredics Gábor.

 

Kölcsönös tisztelet

 

A fentebb említett kölcsönös tisztelet kifejeződése volt a vasárnap délutáni programban Bartók Béla Román népi táncok című műve, melynek két tételét szólaltatta meg a Michael Haydn Kamarazenekar, a műsor elején, és a legvégén. Ugyancsak a népek közötti megértés jegyében lépett fel a Méhkeréki Zenekar, mely román énekeket és táncokat adott elő, és felszólalt Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke is. Jellemző volt egyébként az eseményre, hogy minden előadóval, illetve együttesvezetővel elbeszélgetett a bemutatott produkció előtt vagy után Ionescu Nikolett, az est moderátora, az MTV nagyváradi tudósítója. Ily módon az egész programnak kifejezetten pedagógiai jellege is volt, hiszen a népművészeti produkciók mellett számos információt is megtudhattak a szép számban megjelentek a fellépő művészeti csoportokról, Bartók Béla népzenei gyűjtéséről, az idén ötven éves Táncház Mozgalomról vagy éppen Nagyváradról. 

 

Az eredeti program szerint Sebő Ferenc népzenekutató is fellépett volna, de ő sajnos betegség miatt nem tudott eljönni Nagyváradra, szerencsére a műsorban bemutatkozó művészek kárpótolták a hiányt. Különös művészi élményt jelentett Balogh Kálmán Prima Primissima-díjas cimbalomművész játéka és ifj. Szerényi Béla tárogatózása, valamint a két művész és Patyi Zoltán hegedűművész közös muzsikálása. Természetesen nagyváradi előadói is voltak az eseménynek: a már említett Michael Haydn Kamarazenekar mellett fellépett Miklós János, a Nagyvárad Táncegyüttes alapítója, és felesége, Miklós-Papp Zsuzsanna, továbbá a Csillagocska Néptáncegyüttes is, melynek munkásságát Dimény Eszter ismertette röviden. Nagyváradról Lakatos Attila történész beszélt, a megjelentek a műsor legelején megtekintették Villányi Zoltán Váradról szóló rövidfilmjét. Változatos, információkban gazdag programot szervezett tehát az alapítvány, és Eredics Gábor azt ígérte, hogy valamikor valamilyen formában visszatérnek még Nagyváradra. 

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában