SZIA

2021.04.11. 15:23

Újabb civil megmozdulás Hegyközpályi községben

Pár hete olvashattunk arról, hogy a községben civil kezdeményezés hatására létrehozták a község piacát, majd lelkes önkéntesek egy csapata úgy döntött, hogy a tettek mezejére lép Hegyközszáldobágyon, ezért a közelmúltban egymás után szervezik az eseményeket.

Tarsoly Normen

A hegyközszáldobágyi fiatalok megtették az első lépéseket afelé, hogy igazi civil szervezetté váljanak, vagyis jelenleg non-formális csoportként kezdtek el tevékenykedni a településen. Alig két hete startoltak, de már több akciót is magukénak mondhatnak a száldobágyi ifjak.

Nagyon kreatív és barátságos nevet választott magának a fiatalok e csoportja, mégpedig Száldobágyi Ifjúsági Alakulat (SZIA). A száldobágyi ifjak fejében pár hónapja fogant meg a gondolat, hogy szebbé-jobbá szeretnék tenni a településüket. Ebben az évben a tettek mezejére is léptek, és elkezdték szervezni a programokat. Első programjaik között említhető a fameszelés, a szemétszedés és húsvét ünnepe alkalmából a hagyományos tojásfestés és -keresés játéka. A helyi lakosoknak párszor volt már civil akciójuk, amely által a száldobágyi parkot újították fel, tették szebbé a helyiek, ez is inspirálhatta a csapat tagjait, hogy létrehozzák az alakulatot.

Céljaik közé tartozik, hogy szebbé, gondozottabbá tegyék a helyet, ahol élnek, és őrizzék a hagyományokat úgy, hogy a fiatalabb generációnak színes programok keretén belül továbbadják a helyi magyar értékeket –mondta a község RMDSZ-es alpolgármestere, Petri Zoltán, az alakulat egyik tagja.

Számtalan programmal fognak készülni a közeljövőben, főleg szabadtéri programokat rendeznek majd. Mivel még tart a járvány, ezért most faültetést és játékos programokat szerveznek a gyermekek részére. Amikor már nem fenyeget a vírusveszély, akkor bővítik programjaikat, mégpedig táborokat szeretnének szervezni. Az egész községben szeretnék, ha elterjedne a kezdeményezésük és a közeljövőben pedig civil szervezetet is alakítanak majd, hogy pályázni tudjanak különböző forrásokra is – mondta az alakulat egy másik önkéntese, Mierluț András, aki egyben a község önkormányzati képviselője is az RMDSZ színeiben.

Az ifjak minden érdeklődőt vagy önkéntest szeretettel várnak csapatukba és programjaikra. A Facebook-csoportjukban és a község, település oldalain többet megtudhatnak programjaikról az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában