szívmelengető

2020.11.24. 13:21

Hétköznapi hős: Facebook-üzenettel mentett életet a siket Bettina

Második szülinapját ünnepelheti az a nyugdíjas asszony, aki a minap kis híján halálra fagyott a vasúti sínek mellett Piliscsabán. Egy siket fiatal lánynak köszönheti az életét.

Forrás: Shutterstock

„Sziasztok! Hallássérült vagyok. Nem pontosan fogalmazok. Pázmáneum vasút állomás után a sín mellett ül/feküd egy öreg asszony. Valaki tudna felhívni a mentőt?!”

– ezt a rövid üzenetet és egy videót osztott meg a Facebookon vasárnap délután a 10-es út nevű csoportban Ku­csorka Bettina.

A rövid segélykérő bejegyzés után a piliscsabai helyszínre rekordidő alatt érkezett egy polgárőr, aki még az utolsó pillanatban mentette meg a 80 éves asszony életét. Ha a siket lány nem veszi észre a vízelvezető árokban, a kihűlés határán lévő néni már biztosan nem élne.

Fotó: Bors

Egy polgárőr kolléga vette észre a posztot, én pedig – miután megkértem a szomszédot, hogy vigyázzon a 9 éves kisfiamra – azonnal indultam a helyszínre. Amikor rátaláltam a nénire, elhaló hangon rimánkodott segítségért. Nagyon hideg volt, rettentően fázott szegény. Azt ismételgette, hogy mindjárt megfagy. Lemásztam hozzá az árokba, rátettem a fejét a lábamra, és próbáltam a lelket tartani benne – emlékezett vissza a Borsnak Simon Gyula, aki rögtön hívta a mentőket és a rendőröket. Utóbbiak forró teát és egy pokrócot is vittek magukkal.

Kucsorka Bettina (kis képen) a vonatablakból kitekintve vette észre az árokba esett idős asszonyt, és azonnal cselekedett. Simon Gyula polgárőr talált rá az átfagyott, 80 éves asszonyra © Facebook
Fotó: Bors / Facebook

Az asszony a magas peronról, a kis húzós kocsija mellől eshetett a többméteres árokba. A telefonja a táskájában volt, amin a segítő tudott beszélni a fiával. Kiderült: a csípőprotézissel élő néni boltba indult el még a reggeli órákban gyalog, de a bevásárlás után baleset érte.

Már hosszú órák óta feküdhetett ma­gatehetetlenül, amikor a 27 éve polgárőrként dolgozó 47 esztendős férfi rátalált.

A 29 éves Bettina egészségesen született, de másfél éves korában agyhártyagyulladás következményeként elveszítette a hallását.

Telefonálni nem tudok, ezért eszembe jutott, hogy ha a vonatról feltöltök egy videót a Facebookra, elképzelhető, hogy segítséget kapok. Írásban nem tudtam volna megfogalmazni a pontos helyet, de a videón könnyen be lehetett azonosítani – mesélte a Borsnak egy jeltolmács közreműködésével telefonon Kucsorka Bettina.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában