Kötetbemutató

2024.05.10. 14:28

Anyám meséi, Guszti bácsi meséi

Forrás: Facebook/Festum Varadinum

Pikó Stefánia

Cigánymeséket felsorakoztató gyerekkönyvet mutattak be a héten a Festum Varadinum keretében a nagyváradi Léda-házban. A berettyóújfalui Rácz Anikó, aki az esemény alkalmával mesemondással örvendeztette meg a jelenlévő gyerekeket, nemcsak a mesék gyűjtését és összeállítását valósította meg, hanem illusztrációkat is készített a kötetben lévő történetekhez. Elmondása szerint a cigányzenének nagy szerepe volt a roma kultúra iránti érdeklődésének kialakulásában, egyre mélyülő kíváncsisága pedig a mesegyűjtés és kötetkiadás mellett több olyan rendezvény megszervezésére sarkallta, mint a váradi kötetbemutató és kiállításmegnyitó.

Rácz Anikó mellett a rendezvény vendége volt Lisztes Éva, a berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Központ vezetője, aki az illusztrációkból létrehozott tárlatot nyitotta meg. Emellett ismertette Rácz Anikó munkásságát, aki nemcsak bájos mesemondóként, hanem óvodapedagógusként, rajztanárként ismert, illetve festői és illusztrátori tevékenysége révén. A népi kultúra hírnökeként a mesemondó a Bodorka NépmesePont munkatársa, amely a Berettyó Kulturális Központ gondozásában jött létre, és céljául tűzte ki többek között, hogy a néptánc, a népzene és a népmesék révén elősegítse a gyermekek önkifejezési képességeit. A NépmesePont továbbá azon az alapelven működik, mely szerint a népmesék egyéni és közösségi identitásteremtő funkcióval bírnak, ami a szóbeliségből fakadóan az emberek között közvetlen kapcsolatot képes teremteni. Ehhez kapcsolódik az is, hogy egészen kisgyermekkortól kezdve fontos az anyanyelv elsajátításának segítése, amely különösen vonatkozik a roma származású gyerekekre. A NépmesePont célja összességében a hagyományos magyar népmese, a népmesemondás, a mesei gondolkodás, a népmese magas szintű erkölcsének megismertetése a hallgatósággal. Ebben a munkában van jelentős szerepe Rácz Anikónak és Lisztes Évának, akik ezúttal Nagyváradra is elhozták a szóban forgó kötetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában