ERDON Helyi hírek

2010.09.08. 08:03

Adóhátralékokat összesített a szilágypéri önkormányzat

<p>Szatmár megye - Mivel a szilágypéri önkormányzatnak is gyakorlatilag kiürült a kasszája, a vezetőség a helyi adók bevételeitől vár némi enyhülést ezen a téren, hogy legalább a fizetésekre és a számlákra fussa.</p>

A szilágypéri önkormányzat vezetősége kedden összesítette a helyi adókból és illetékekből még várhatóan bejövő pénzösszegeket. Bódizs Levente, az önkormányzat adószakértője elmondta, hogy mivel gyakorlatilag pénz nélkül maradt a polgármesteri hivatal, abban bíznak, hogy szeptember hónap folyamán begyűjthetik a 2010-es helyi adókat és illetékeket.
 
Újabb érvágás
 
Bódizs kifejtette, hogy most kapták meg a hivatalos értesítést arról, hogy a szilágypéri önkormányzattól a napokban 49 000 lejt vont vissza a román állam. „Ezzel az újabb érvágással gyakorlatilag fizetésképtelenné válunk, némi reményt a még be nem fizetett adók adhatnak számunkra” - fejtette ki az adószakértő. Mint elmondta, a kedden elkészített kimutatásukból kiderül, hogy az épületekre, földekre, gépjárművekre és más ingatlanokra kivetett adókból az idén még 37 000 lejre számíthatnak abban az esetben, ha mind a jogi, mind a magánszemélyek mindent, teljes egészében kifizetnének.
 
Szilágypér községben jelenleg 12 cég van bejegyezve, akik évente összesen 48 000 lej adót fizetnek az önkormányzatnak. Ennek az összegnek a 80 % -a már befolyt az önkormányzat kasszájába. A magánszemélyek évente 130 000 lej adót kellene hogy befizessenek, de minden évben akadnak hátralékosok is, akik elhanyagolják ezeknek a rendezését – magyarázta Bódizs, hozzátéve, hogy aki szeptember 30-ig nem fizeti be a 2010-es adókat és illetékeket, azok számára október 1-től kezdve minden nap kamatozni fognak a ki nem fizetett összegek, amelyeket a későbbiekben szigorúan behajtanak majd. Tempfli Mihály, Szilágypér község polgármestere a rossz anyagi helyzet kapcsán kifejtette, hogy kénytelenek voltak elrendelni a település közvilágításának korlátozását. „Éjféltől hajnalig – takarékoskodási indokkal – egyszerűen le kell kapcsolnunk az utcai égőket” - szögezte le Tempfli Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!