Találkozó

2023.07.04. 15:13

Az úzvölgyi temető kérdéséről tartottak megbeszélést Hargita és Bákó megyei hatóságok és a védelmi minisztérium képviselői

Forrás: Hargita Megye Tanácsa

Agerpres

Hargita és Bákó megyei hatóságok, illetve a védelmi minisztérium képviselői találkoztak néhány nappal ezelőtt, miután végrehajtották a bákói táblabíróság február elején kimondott jogerős ítéletét, és eltávolították a román katonák emlékére állított betonkereszteket az úzvölgyi temetőben - közölte kedden a Hargita megyei tanács sajtóirodája.
A tájékoztatás szerint a megbeszélésre június 30-án került sor Hargita megye prefektusa, Bákó megye prefektusa, a Hargita megyei tanács elnöke, Csíkszentmárton község polgármestere, Dormánfalva (Dărmăneşti) polgármestere, valamint a védelmi minisztérium képviselőjének részvételével. A jelenlévők a törvény tiszteletben tartására szólítottak fel, és kerülendőnek neveztek minden olyan megnyilvánulást, amely sértené a hősöknek kijáró tiszteletet, nemzetiségüktől függetlenül - derül ki a közleményből.
Ugyanakkor megegyeztek abban, hogy az Úzvölgyében harcoló valamennyi nemzet képviselői számára biztosítanak elkülönített területeket, amelyek a leendő megemlékezések helyszínéül szolgálhatnak.
A helyi hatóságok támogatják azokat a rendezvényeket, amelyek célja a szolgálat közben elesett hősök emléke előtti tisztelgés - írják a közleményben.
Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke június 29-én közölte, hogy a dormánfalvi polgármesteri hivatal végrehajtotta a Bákó megyei táblabíróság jogerős ítéletét, és eltávolította a román hősök emlékére állított betonkereszteket, valamint az emlékművet.
Borboly nyugalomra szólított fel, kijelentve, hogy minden elesett hősnek kijár a tisztelet, és hogy az úzvölgyi temetőt nem szabad többé szélsőséges erők által, vagy politikai célokra használni.
A Bákó megyei törvényszék 2022-ben semmissé nyilvánította az úzvölgyi temetőben felállított 50 kereszt építési engedélyét és elrendelte a munkálatok felszámolását. A döntés elleni fellebbezést a Bákó megyei táblabíróság február 10-én elutasította, így az ítélet jogerőre emelkedett.
A betonkeresztek eltávolítása után Mihai Târnoveanu, a Nemzet Útja (Calea Neamului) egyesület elnöke kijelentette, hogy július 8-án 150 keresztet fog elhelyezni az eltávolított keresztek helyére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában