Tüntetés

2023.06.27. 08:40

Folytatják a tiltakozást az ügyészek a bírák és ügyészek szolgálati nyugdíját érintő törvénytervezet miatt

Folytatják a tiltakozást az ügyészek az igazságszolgáltatásban dolgozók szolgálati nyugdíját érintő törvénytervezet miatt - közölte a legfőbb ügyészség.

Agerpres

Az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közlemény szerint a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács ügyészi részlege és a legfőbb ügyész kezdeményezésére hétfőn üléseztek a táblabírósági ügyészek, az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA), a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) ügyészei, valamint a törvényszéki főügyészek. A megbeszélés témája a bírák és ügyészek szolgálati nyugdíját érintő törvénytervezet volt.
A tájékoztatás szerint a megbeszélésen elhangzott, hogy a bírák és ügyészek nyugdíjazására vonatkozó 'önkényes' módosítások 'precedens nélküli egyenlőtlenségeket és működésképtelenséget' idéznének elő az igazságszolgáltatási rendszerben.
Szó esett továbbá a rendszerben fennálló súlyos személyzethiányról és a székházproblémákról is - közölte a legfőbb ügyészség.
A közleményben azt írják, a bírák és ügyészek nem zárkóznak el teljesen a nyugdíjrendszerre vonatkozó törvénymódosítástól, elfogadták például azt, hogy a nyugdíj összege nem haladhatja túl a fizetés összegét. 'Ugyanakkor azonban e változások előzetes hatásvizsgálat nélküli, idő előtti alkalmazása komoly működési zavarokat okozhat az igazságszolgáltatási rendszerben, egyrészt jelentős számú bíró és ügyész azonnali nyugdíjba vonulása révén, másrészt azáltal, hogy negatívan befolyásolja az új bírák és ügyészek bevonzását a szakmába, ami hosszú távon súlyos következményekkel járhat az igazságszolgáltatási rendszer megfelelő működésére nézve, amely egyébként is példátlan személyzeti válsággal küzd' - üzeni a legfőbb ügyészség.
Hozzáteszik, az igazságszolgáltatásban dolgozók képviselői több módosítást is javasoltak, amelyeket alapos helyzetismeretre támaszkodva szövegeztek meg, de a parlamenti szakbizottságok részéről nem tapasztaltak hajlandóságot a 'valós és őszinte' vitára.
Mivel az ügyészek által kifogásolt törvénytervezetről szerdán szavaz a parlament, az ügyészek közgyűlése a tiltakozó akciók folytatásáról döntött - közölte a legfőbb ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában