Infrastruktúra

2024.04.30. 08:00

Pontosítások a sztrádaépítés ügyében

Ha pert nyer a Trameco vezette konzorcium, akkor az építheti meg a Bisztraterebes és Bihar közötti autópálya-szakaszt, ezért meg kell várni az ügy végét, addig nem kezdheti el a munkát a legutolsó tenderen nyertes Precon Transilvania.

Pap István

Mint portálunkon is írtunk róla, egy év múlva, 2025 májusában kezdődhet el az A3-as autópálya Bisztraterebes és Bihar közötti szakaszának az építése, mert bár megvan a kivitelezési szerződés a Precon Transilvania és a Citadina 98 cégtársulással, de a Szállításügyi Minisztérium mégis csak 2025 májusára adta ki a munkálatok elkezdését engedélyező rendeletet. A magyarázatra szoruló döntés kapcsán Alin Şerbănescu, az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR) szóvivője a sajtónak azt nyilatkozta, hogy azért szerepel az említett dátum a rendeletben, mert meg kell várni az előző kivitelezési szerződés felbontására vonatkozó per végét, amelyre szintén ki van adva egy munkálatelkezdési rendelkezés, márpedig ugyanarra a munkálatra nem lehet egyszerre két ilyen rendelkezést kiadni. Ez a magyarázat azonban újabb kérdéseket vet fel, amelyeket el is küldtünk a CNAIR-nak, mely meglepő gyorsasággal válaszolt. Arra a felvetésünkre, hogy miért adták ki a mostani rendeletet, ha tulajdonképpen már van egy érvényes munkálatelkezdési rendelkezés, azt válaszolták, hogy a kedvezményezettnek, esetünkben a CNAIR-nak, illetve felettes szervének szerződésben foglalt kötelessége az, hogy a kivitelezési szerződés aláírásától számított tizenöt napon belül kiadja a munkálat megkezdését engedélyező rendeletet.

Ítéletre várva

A CNAIR hangsúlyozza azt, hogy amennyiben az említett perben a felperes konzorcium (Trameco–Vahostav-SK–Drumuri Bihor–Drum Asfalt–East Water Drillings) javára dönt jogerősen a bíróság, akkor a mostani szerződés automatikusan érvényét veszti, és ebben az esetben a konzorcium újrakezdheti a pályaszakasz tervezését és kivitelezését a 2020-ban kiadott munkálatelkezdési rendelet alapján. Arra a kérdésünkre, hogy miért csak 2025 májusára adta ki a CNAIR az új munkálatelkezdési rendeletet, hiszen nem tudni biztosan, hogy a per mikor fog befejeződni, azt a választ kaptuk, hogy egyrészt a rendeletet kötelességük volt kiadni, másrészt a CNAIR megítélése szerint a szóban forgó perben minimum egy év múlva fog jogerős ítélet születni. A CNAIR végezetül leszögezte, hogy ha hamarabb lezárul a per, akár úgy, hogy a felperes visszavonja keresetét, akár úgy, hogy megszületik a jogerős bírósági döntés, akkor meglesznek a jogi eszközök arra, hogy a tervezési munkálatok a rendeletben megszabott 2025. május 5-iki dátum előtt elkezdődhessenek. Ha azonban a per 2025. május 5. után is tovább fog húzódni, akkor a munkálat elkezdésével is várni kell majd.

Komplikált ügy

A Bihar–Bisztraterebes közötti 28,55 kilométer hosszú pályaszakasz építését még 2004-ben elkezdték, de 2013-ban leálltak a munkálatok. Azt követően három további közbeszerzési eljárást is hirdettek erre a munkálatra. A 2020-ban kiírt tendert a Trameco cég vezette konzorcium nyerte, de a CNAIR 2022-ben felbontotta a szerződést. A még abban az évben kiírt új közbeszerzési eljárás eredményét 2023-ban hirdették ki: a nyertes a Precon Transilvania és a Citadina 98 cégekből álló konzorcium lett. Fontos megemlíteni, hogy a korábbi nyertes Trameco cég tulajdonosa az a Beniamin Rus vállalkozó, akinek a Precon Transilvania cég is a befolyása alatt van. A legutóbbi tender eredményhirdetését hosszas huzavona követte, mert a CNAIR nem volt hajlandó aláírni a kivitelezési szerződést. Végül az aláírásra csak idén tavasszal került sor. A szerződés értelmében a beruházás költségvetése 785,2 millió lej áfa nélkül, a konzorciumnak hat hónap áll rendelkezésre a tervek elkészítésére, tizennyolc hónap pedig a kivitelezésre, csak azt nem tudni még, hogy konkrétan mikor kezdődik a munkálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában