Bemutató

2024.04.30. 08:08

A ránc gyermekei: a kirekesztettségről szóló novelláskötetet mutattak be Nagyváradon

A 32. Festum Varadinum keretében Tankó Andrea A ránc gyermekei című novelláskötetét mutatták be szombat délután a nagyváradi Léda-házban, a Holnap Kulturális Egyesület szervezésében. A szerzővel Kemenes Henriette szerkesztő beszélgetett.

Ciucur Losonczi Antonius

A beszélgetés során elhangzott, hogy Tankó Andrea nem mindennapi érzékenységgel beszél olyan, gyakran nehezen megközelíthető témákról, mint a mélyszegénység, az analfabetizmus vagy a korai iskolaelhagyás, és az ezekből fakadó társadalmi kiszolgáltatottság, kirekesztés, a gyerekvállalás kérdése, abortusz, rasszizmus és előítéletek. Azaz a marginalizált roma közösségek hétköznapi megpróbáltatásairól napjaink Romániájában. A kötet azonban mégse kimondottan a romákról szól, hanem a xenofóbiáról. Úgy általában.

Szóba került az is, hogy a sepsiszentgyörgyi származású Tankó Andrea magyar nyelv és irodalmat, komparatisztikát, majd szociális munkát tanult Kolozsváron. Szívügye a mélyszegénység és a peremhelyzetek, a strukturális erőszak, az elnyomás logikája. Az egyéni élettörténetek, arcok, hangok, a gyerekek és a nők  hogyléte. Sok évet önkénteskedett családi típusú otthonban élő gyerekekkel, fiatalokkal. A velük való kapcsolódásig nyúlik vissza a hátrányos helyzetű gyermekek, csoportok iránti érzékenysége, érdeklődése. Korábban szociális munkásként romatelepen élő anyákkal és gyerekekkel dolgozott. Irodalomkritikákat, fülszövegeket és novellákat ír, jelenleg Budapesten él és irodalomterápiát tanul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában