Együttes ülés

2022.03.03. 14:54

A román és a lengyel kormány több kétoldalú szerződést írt alá

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

 

A román és a lengyel kormány csütörtökön egy sor kétoldalú szerződést írt alá a Varsóban lezajlott együttes ülésen. Kötöttek többek között egy megállapodást a védelmi ipar területén való együttműködésről, amelyet Daniela Nicolescu, a gazdasági minisztérium államtitkára és Piotr Nowak lengyel fejlesztési és technológiai miniszter írt alá. Bogdan Aurescu román külügyminiszter és lengyel hivatali kollégája, Zbigniew Rau a 2022-2026-os időszakra szóló kétoldalú cselekvési tervet írt alá. Emellett ellátták kézjegyükkel a diplomáciai és tudományos együttműködésről szóló memorandumot is.

 

Egyetértési nyilatkozatot írt alá az állami tartalékok és a válsághelyzetekre szánt források biztosítása terén való együttműködés fokozásáról Georgian Pop, az állami tartalékot kezelő igazgatóság elnöke és Michal Kuczmierowski, az anyagi tartalékok kezeléséért felelős lengyel ügynökség vezetője.

 

***

 

A Románia és Lengyelország közötti kapcsolat a 2009 októberében létrejött és 2015 márciusában államfői szinten megújított stratégiai partnerségen, valamint a 2015 decemberében elfogadott 2016-2020-as cselekvési terven alapul. A két ország számos aktuális európai és nemzetközi kérdésben közös állásponton van, többek között a Covid-19-világjárvánnyal összefüggésben az uniós szintű összehangolt fellépés fontosságát, az EU bővítésére való összpontosítást, a NATO-EU együttműködés elmélyítését, a transzatlanti kapcsolatok fontosságát, valamint az elhúzódó konfliktusok békés megoldásának támogatását illetően - tájékoztatott a kormány sajtóirodája.

 

Lengyelország ugyanakkor Románia egyik legfontosabb kereskedelmi partnere a régióban. A tavalyi év első 11 hónapjában a két ország közötti kereskedelmi forgalom 8,355 milliárd eurót tett ki, ami 24,91%-os növekedést jelent a 2020-as év hasonló időszakához mérten - olvasható a kormány közleményében.

 

Nicolae Ciucă: A lengyel miniszterelnökkel együtt elítéltük Oroszország Ukrajna elleni illegális agresszióját

 

A román és a lengyel miniszterelnök elítélte Oroszország Ukrajna elleni illegális agresszióját - jelentette ki Nicolae Ciucă csütörtökön Varsóban, a román és a lengyel kormány együttes ülését követően. A román miniszterelnök hangsúlyozta, a második világháború óta nem látott méreteket öltő konfliktus közepette került sor a két kormány együttes ülésére, amelyen mindkét fél elítélte Oroszország Ukrajna elleni illegális agresszióját. Hozzátette, teljesen indokolatlannak és ki nem kényszerítettnek tartják az orosz támadást, amely nincs tekintettel sem a nemzetközi törvényekre, sem a független Ukrajna szuverenitására. "Közösen kifejeztük támogatásunkat az ukrán népnek, az ukrán kormánynak" - mondta. Nicolae Ciucă elmondta, emellett tárgyaltak a mind Romániába, mind Lengyelországba nagy számban érkező menekülteknek való segítségnyújtásról is. Ugyanakkor döntés született arról is, hogy mindkét ország támogatja Grúzia, Ukrajna és a Moldovai Köztársaság európai uniós csatlakozását. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában